Udate žene doživljavaju više stresa nego samohrane žene, pokazuje istraživanje…

One imaju ogromnu odgovornost: rad, roditeljstvo i brak. Žene pod stresom češće će iskusiti glavobolje, umor i ljutnju.

Roditeljstvo je veoma stresno. Iznenađujuće, muževi daju veći doprinos ženinom stresu nego djeca, pokazuju istraživanja. Prema studiji, 46 odsto žena kaže da djeca stvaraju manji stres od muževa – a u ovom istraživanju nema ni riječi o preljubi ili zlostavljanju.

Muž se ponaša kao dodatno dijete

Istina je da se muškarc ponekad ponašaju kao djeca i do četrdesetih. Ovo se ne izražava samo u njihovom neozbiljnom stavu prema nekim pitanjima i njihovom ponašanju, već i u njihovoj interakciji sa djecom.

„Sedmogodišnjak će biti sedmogodišnjak. Međutim, tridesetpetogodišnjak koji se ponaša kao sedmogodišnjak je stresniji, jer bi trebalo da se ponaša drugačije “, rekla je jedna od ispitanica tokom ovog istraživanja.

Najčešće se tate zabavljaju sa svojom djecom. Kao posljedica toga, očevi se doživljavaju kao prijatelj i saučesnici sa zabavnim idejama, i kao oni koji dopuštaju sve. Majke se više bave pitanjima u vezi sa vaspitanjem, disciplinom, zdravljem i obrazovnim razvojem djeteta. Žene više prate dnevnu rutinu djece, daju im uputstva i kažnjavaju. Znači, mame su loši policajci.

Ovo utiče na njihov odnos sa djecom i može dovesti do sukoba između samih roditelja.

Rješenje: Držite se zajedno. Ako jedan roditelj zabrani nešto djetetu, onda bi drugi trebalo da podrži ovu odluku. Neophodno je djelovati zajedno i dogovoriti se o zabranama i dozvolama koje se postavljaju pred djecu. Takođe, podijelite odgovornost kada su dječije obaveze u pitanju. Dijete se ne može pridružiti plivačkom timu, izabrati vitamine, i zakazati sastanak sa ljekarom samostalno, ali tata i mama mogu. A ovdje muž može da pomogne i smanji teret svoje žene.

Kućni poslovi

Studija je pokazala da jedna od pet majki kaže da nedovoljna pomoć supružnika predstavlja glavni izvor svakodnevnog stresa. Žene troše više vremena na kućne poslove, dok muževi provode više vremena u opuštanju. Dužnosti žena uključuju ne samo kuvanje i čišćenje, već i plaćanje računa, kupovinu namirnica i planiranje budžeta.

Ove aktivnosti su veoma važne za strukturu porodice, ali one mogu postati previše ako ih radi samo jedna osoba. Ovo nije najlakši i najprijatniji posao. Ako se žena sama brine o domaćinstvu, njen stres se povećava.

Rješenje: Najjednostavniji i najjasniji odgovor je da muž može pomoći svojoj ženi u kućnim poslovima. Oba supružnika morala bi da cijene rad onog drugog. Svaki posao je dragocjen, čak i ako ne donosi prihod. Ako su poslovi podijeljeni na pola, oni će biti obavljeni brže i preostalo vrijeme može biti potrošeno jedni sa drugima. Žena se osjeća krivom i nema slobodnog vremena. Uzimajući u obzir sve goreopisane dužnosti supruga, mogu se osjećati kao da imaju nedostatak slobodnog vremena. Pogotovo ako i oni rade puno radno vrijeme.

Odgovornost za porodicu nalazi se na ženi

Odgovornost za djecu, muža i domaćinstvo nalazi se na ženi i ona se može osjećati krivom kada nešto krene po zlu. Stres može biti uzrokovan osjećajem krivice. Jedna od učesnica je rekla: „Osjećam se kao da sam mnogo razmišljam o roditeljstvu bez mog muža. Jer, kada nešto krene po zlu – to je moja kivica.”

Rješenje: Da se žena ne bi isticala zbog nedostatka vremena i krivice, muž može sa njom podijeliti ne samo kućne poslove i brigu o djeci, nego i odgovornost za cijelu porodicu. Nju čine dvije odrasle osobe, a ne samo jedna žena. Kada supružnici razgovaraju o problemima, zajedno donose odluke i odgovorni su za njih, to im pomaže da se ujedine i riješe mnoge probleme. Zapamtite da stres može dovesti do razvoda i imati negativan uticaj na zdravlje. Zato je važno da se potrudite da stvorite manje stresa u životu vaše voljene porodice.

Kako se odgovornosti dijele u vašoj porodici? Podijelite svoja iskustva u komentarima.