Samo 12 dosto žena u Bosni i Hercegovini koristi kontracepciju. Taj rezultat je loš čak i za neke afričke zemlje, a kamoli za državu u Evropi, upozorila je Ajnabat Ananuhmedova, predstavnica Populacionog fonda UNFPA u BiH.

Ona je na konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana žena u Parlamentu BiH rekla da je veliko pitanje da li je kontracepcija zaista dostupna svim ženama u BiH.

– Da li je kontracepcija, kroz zdravstveno osiguranje, dostupna svim ženama, pa i onima iz najosjetljivih marginalizovanih društvenih grupa, poput romske populacije? Da li su sve žene dovoljno i na pravi način informisane o kontracepciji i uopšte o rizicima po reproduktivno zdravlje, te da li sve žene mogu dobiti na prikladan i dostojantstven način stručne savjete i odgovarajuća kontraceptivna sredstva? Ovo su pitanja sa kojima institucije BiH moraju da se, bez odlaganja, ozbiljno pozabave – rekla je ona.

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ , istakla je da su romske žene i djevojčice u BiH pod velikim rizikom, ne samo zato što im često nije dostupna kontracepcija, nego i zbog nasilja i ugovorenih brakova.

– Rana udaja i ugovoreni brakovi, u koje se djevojčice guraju već sa 12 ili 13 godina, nisu dio romskog folklora, kao što neki žele predstaviti, nego čin nasilja i kriminal. To je klasični trefiking, tragovina ljudskim bićima, dakle veliki društveni problem, od kojeg svi okreću glavu – upozorila je Bajramovićeva.

Dodaje da je obrazovanje, ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje Romkinja jedini način da se one izbore za dostojanstven život.

Izvor: srpskainfo