Za pravoslavne vjernike, danas počinje višenedjeljni Vaskršnji post koji traje od Čistog Ponedjeljka do Lazareve Subote. Na kraju Vaskršnjeg posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako ovaj post traje ukupno 48 dana.

Vaskršnji post koji je počeo danas naziva se Velikim zbog svoje važnosti, ali i dužine. On se sastoji od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve zbog podržavanja četrdesetodnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista koje je Gospod držao poslije svog krštenja pred stupanje na propovijed Jevanđalja.

Četrdesetnica se završava u petak, 6. nedjelje posta kada dolazi post Strasne sedmice koji je posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Isusa Hrista.

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista, jer se tokom nje vjeruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo grijeha i dođemo do spasenja i vječnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tijela i duše kao i odricanje od grijeha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedjelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedjelja. Prvih dana Čiste nedjelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana.

Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne padne mrak. Do četvrtka se ne koristi kašika, djevojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne pjeva. Uveče, cijela porodica treba da bude na okupu, a djeca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera.

Na Čisti ponedjeljak, žene spremaju i čiste kuću, djeca i odrasli se kupaju, šišaju i briju.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedjeljak naziva se „kvočka”. U Republici Srpskoj tu osobu posade „na legalo”, prostru slamu pored ognjišta, pa časte kuvanom rakijom i pogačom.

Na Čistu (Pepeljavu) srijedu je običaj da se ide u kuću koja je dobila prinovu. U nekim mjestima u Crnoj Gori, veče uoči Pepeljave srijede, majke djeci na čelu naprave mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak – Čisti četvrtak, prave se posebni kolačići koji se daju stoci na Teodorovu subotu. Taj dan se ugovaraju svadbe koje će biti tek poslije Vaskrsa.