Za svaku domaćicu je dobro da zna koji začini idu uz koje namirnice. Uprkos tome što svaki čovjek ima individualni ukus, većina začina se koristi za određenu vrstu namirnica, a isto tako ima i začina koji ne idu zajedno u jedno isto jelo, zato što im se tuku arome ili prosto jedni druge obezliče.

Ne eksperimentišite dodajući piment u piletinu ili pak origano u svinjsko meso. Lovorov list je začin dosta jakog ukusa, koji ne treba da ostaje u jelu nakon što je skuvano. A zašto da ne dodate prstohvat bibera u vaš čokoladni keks?

Pogledajte galeriju najkorišćenijih začina u bugarskoj kuhinji i u šta da ih dodajete…

Biber

Biber, upotrebljen u velikim količinama može da da previše ljut ukus jelima, ali inače može da se koristi za svu hranu koju spemate sa izuzetkom u dezertima, podrazumijeva se. Ali uprkos tome neki čokoladni kolači neće se naljutiti ako im dodate prstohvat bibera.

Aleva paprika

Aleva paprika je takođe dosta univerzalan začin, ali najčešće se koristi za pripremo takozvanih crvenih sosova, koji su opet s jedne strane odgovarajući za sva jela.

Čubar

Čubar, koji je od pamtivijeka najkorišćeniji bugarski začin, može da se posipa preko svih vrsta mesa, da se stavi u nadjev punjenih paprika ili sarmi i da se koristi za začinjavanje supa i čorbi.

Piment

Piment najviše odgovara pripremi dinstanih mesa ili kebapa, a u većini slučajeva ide s kuminom i lovorovim listom.

Bosiljak

Bosiljak, koji je među najrasprostranjenijim začinima u Italiji i Grčkoj, koristi se najviše za davanje ukusa različitim picama i pastama, ali je takođe pogodan za salate s paradajzom, dresinge, a takođe i kao dodatak jelima s mesom kao što je jagnjeće. Odlično se uklapa s origanom.

Origano

Origano se smatra najboljim za domaćinski jelovnik, nebitno da li su u pitanju salate, supe ili osnovna jela.

Majčina dušica

Majčina dušica je odgovarajuća za jela s paradajzom i krompirom, ako se ima u vidu da je dosta jak začin i da je potrebna njena veoma mala količina.

Ruzmarin

Ruzmarin se najbolje uklapa sa ribom i piletinom, ali se takođe često koristi i pri pečenju krompira.

 Kumin

Ime kumina vezuje se za specijalitete sa roštilja i od mljevenog mesa, ali u latino-američkoj kuhinji on se koristi i za začinjavanje sosova od paradajza.

Lovorov list

Lovorov list je jedan od najvažnijih začina za kebap. Upotrebljava se i za mariniranje i konzerviranje i za razliku od većine začina stavlja se na samom početku kuvanja.

Nana

Nana, koja može da se kombinuje sa čubrom, alevom paprikom i peršunom, karakterističan je začin za pravljenje pasulja i sočiva.