Malo ko od mlađih generacija zna priču o mračnom jahaču na hromom konju…

Danas je prva subota Vaskršnjeg posta i kao uvijek do sada, Srbi praznuju Svetog Teodora, u narodu poznat kao Todorova subota.

Kao i o svakom svecu, pa i ovom, sa koljena na koljeno su se prenosila predanja o današnjem danu, Svecu i njegovim podvizima. Iako mlađe generacije ne znaju priču o mračnom konjaniku na hromom konju koji donosi pravdu, i dan danas se slijepo pridržavaju nekih pravila koja brane ovo ili ono, u zavisnosti od kraja iz koga dolaze.

Neka predanja kažu da je Sveti Teodor imao moć da upravlja zmijama, pa kada je vidio da ujedaju ljude, oduzeo im je noge. Druga priča je o tome kako je ovaj svetac zaštitnik stoke, a naročito konja. Dok u pojedinim krajevima postoje potpuno bajkovite priče o tome kako rode potkivaju svoje nevidljive konje da bi na vrijeme stigle u naše krajeve za Mladence.

Bez obzira koliko su ove priče bizarne, većina Srba će se danas prekrstiti i odustati od mnogih poslova kako bi ispoštovala ovog sveca. 

Todorova subota ne bi trebala da bude razlog vašeg straha. Istinska vjera u Boga je jedini pravi razlog da se molite i strijepite. 

Todorova subota nije dan kada se želje ispunjavaju. Vjera je mnogo više od priča, želja i htijenja.

Nikakav strah od Sveca ne bi trebao da vas natjera  da postite i da se molite, to dolazi iz duše iz čiste želje…