Najnovija istraživanja u oblasti oralnog zdravlja ukazuju na dramatično loše stanje zdravlja usta i zuba, te na to da je karijes u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama.

Upozorenje je to Zavoda za stomatologiju RS, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. marta.

– Veliki broj naučnih studija ukazuje na to da je neophodno mijenjati osnovne paradigme kada je riječ o zdravlju zuba, pri čemu se ističe da je sa preventivnim aktivnostima neophodno početi u trudnoći i u prvoj godini života – navode iz Zavoda.

Pojava karijesa u ranom djetinjstvu odnosno mliječnoj detenciji, ističu, stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne detencije.

Svjetski dan oralnog zdravlja je inicijativa kojom se nastoji doprinijeti da broj ljudi na svijetu koji nemaju problem sa oralnim zdravljem bude veći od 10 odsto svjetskog stanovništva, jer je oralno zdravlje mnogo više nego lijep osmijeh.

Zavod će ovaj dan obilježiti danas, prigodnim programom u područnom odjeljenju OŠ “Jovan Dučić” u Kuljanima u Banjaluci. U ovom Zavodu se godišnje pregleda više od 24.000 pacijenata i pruži više od 80.000 usluga, od čega najviše iz oblasti oralne hirurgije i ortopedije vilice.

Ove godine ovaj svjetski dan se obilježava pod sloganom “Reci AAAA – Djeluj na oralno zdravlje!”.

Kampanja Svjetskog dana oralnog zdravlja pokrenuta je 2013. godine, kako bi se podigla svijest o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja. Datum 20. mart je izbran sa razlogom – djeca imaju 20 mliječnih zuba, a smatra se da stariji treba da imaju 20 svojih zuba na kraju života, da bi se smatrali zdravima.

Izvor: srpskainfo