Danas su kućni testovi vrlo osjetljivi, tačni i pouzdani. Kućni test na trudnoću pokazaće niske nivoe hormona trudnoće, i to već od 10 do 50 ij, dok će, na primjer, ginekolog na ultrazvuku vidjeti trudnoću tek od oko 1000 beta hCG na više…

U ovoj nedjelji morula (oplođena jajna ćelija) ugnjezdiće se u sluznicu materice – endometrij.

Kućni test na trudnoću je pozitivan. Danas su kućni testovi vrlo osjetljivi, tačni i pouzdani. Test će pokazati niske nivoe hormona trudnoće, koji se naziva beta hCG (humani korioniski gonadotropin), i to već od 10 do 50 ij (ineternacionalnih jedinica) beta hCG-a, dok će, na primjer, ginekolog na ultrazvuku vidjeti trudnoću, tek od oko 1000 beta hCG-a na više.

Stoga, najprije napravite kućni test na trudnoću, a zatim se obratite ljekaru.

Ćelijska loptica napreduje, ulegnuta je i ispunjena tečnošću, a naziva se blastocista, sa  otprilike stotinu ćelija. Ćelije s vanjske strane blastociste pružaju izdanke u sluznicu materice – endometrij.

Dolazi do implantacije, odnosno ugnježđenja. Izdanci će omogućiti izmjenu hranjivih tvari između majke i ploda i biće preteča buduće posteljice. Posteljica je organ koji će hraniti i štititi vašu bebu u budućim mjesecima.

Kod postupaka vantjelesne oplodnje, upravo se blastocista najčešće vraća u matericu, nakon čega se trudnoća razvija jednako kao da je do nje došlo prirodnim začećem.