Baštovanstvo ne mora da se ograniči samo na baštu. Lijepa i korisna baštica može da se stvori i na terasama. Sve što vam je potrebno su saksije, dobar kompost, malo vode i mnogo ljubavi.

Ovo je voće i povrće koje uspijeva na terasi:

Zelena salata

Ako imate veliku žardinjeru, napunite je zemljom i već sada posijte u nju vašu omiljenu salatu. Salata voli mnogo sunca tokom proljeća, a tokom ljetnjih vrelina je možete premjestiti u hladovinu kako listovi ne bi uvenuli ili postali gorki.

Spanać

Isto kao i zelena salata, spanać se veoma lako uzgaja na terasi. Pošto veoma brzo “prerasta” i mora redovno da se bere, jedna žardinjera je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe jedne porodice.

Čeri paradajz

Osim toga što je izuzetno korisna biljka, čeri paradajz je i dekorativan. Lako se gaji i prelijepo izgleda na svakom balkonu. Uz malo njege i dobre sreće, veoma brzo ćete imati grozdove domaćeg čeri paradajza u čijem bogatom ukusu možete uživati cijelo ljeto.

Blitva

Ako možete da gajite salatu i spanać na terasi, grijeh je da ne iskoristite još jednu žardinjeru i posadite blitvu. Blitva je izuzetno hranljiva biljka koja sadrži veliki nivo gvožđa, čak i više od spanaća.

Jagode

Jagode obožavaju viseće saksije. Možete ih posaditi i u isječenim kanisterima za vodu zapremine 5 litara, i od njih formirati zeleni zid na terasi. Jagode su višegodišnja biljka. Kada jednom oformite zeleni zid od jagoda, godinama ćete uživati u mirisnim i ukusnim plodovima.

Grašak

Grašak fantastično izgleda u visećim saksijama i lako se gaji. Odlično uspijeva na terasama, ali zahtijeva svakodnevno zalivanje.

Krastavci

Lišće krastavaca podsjeća na lozicu koja se penje uz ogradu terase. Zahtijeva njegu u smislu redovnog zalivanja, ali i zaštite od bolesti. Međutim, plodovi koji se dobiju gajenjem ove biljke su odličan razlog da je ovo proljeće i ljeto gajite na balkonu.