U InhalApi centru u selu Pervan kod Banjaluke danas kreće sezona liječenja udisanjem ljekovitog vazduha iz košnica.

Riječ je o apiterapiji koja se koristi protiv astme, migrene, depresije, stresa, alergije, bronhitisa i mnogih drugih oboljenja.

– Apiterapijom se udišu eterična ulja i ostali derivati iz košnice, kao što su matična mliječ, pčelinji vosak, polen, perga, med. Udisanje posebnog mirisa koji se nalazi u košnici ima izuzetno blagotvorno dejstvo na zdravlje kako fizičko, tako i psihičko. Apiterapija se praktikuje od aprila do septembra – kaže vlasnik ovog centra pčelar Mile Milojević.

Dodaje da je InhalApi centar lani zabilježio izuzetno dobru posjećenost, te da se ljudi, koji ga jednom posjete, u principu nastavljaju da dolaze na inhalaciju.

– S obzirom na veliku zainteresovanost, lani smo morali da zakazujemo termine za inhalaciju. U periodu godišnjih odmora, mahom dolaze naši ljudi koji žive u inostranstvu – ističe Milojević.

Prema njegovim riječima, „air terapija“ je namijenjena za oboljele od bronhitisa, alergije na polen, hronične bolesti pluća, one sa oslabljenim imunitetom, te velikom osjetljivošću na infekcije.

– Osoba koja prima inhalaciju vazduh iz košnice udiše kroz priključak, a izdiše na nos, da se ne remeti mikroklima košnica.  Procedura traje 15 do 20 minuta, i to dva puta dnevno i u periodu od tri sedmice – objašnjava Milojević.

Izvor: srpskainfo