Aluminijumsku foliju smo navikli da koristimo u kuhinji, međutim, da li ste znali da se može koristiti u sasvim druge namjene.

Aluminijumska folija je nevjerovatan materijal. Može da se koristi i za oštrenje noževa i za ublažavanje bolova u zglobovima. I sve zahvaljujući njenom svojstvu:

Otpornost na toplotu (u stanju je da izdrži efekte visoke i niske temperature).
Vodootporna je (ne dozvoljava prodiranje vode i vlage).
Toplotna provodljivost (provodi struju i toplotu).
Ekološki je netoksična.
Nije podložna koroziji.

Za ublažavanje bolova

Zahvaljujući anti-inflamatornom efektu, koža zadržava toplotu koju tijelo emituje. Folija može da se koristi za ublažavanje bolova u bilo kojem dijelu tijela. Efikasna je i za bolove u mišićima, bolove u zglobovima, pa čak i ako imate ožiljke na koži.

PRIMJENA: Ishecite foliju i stavite je na bolno mhesto, zatim, preko nje zamotajte zavoj. Ostavite foliju da dheluje preko noći. Ovaj tretman ponovite tokom 12 noći.

Za brzo peglanje

Recimo da imate posteljinu koju morate da opeglate: stavite čaršav na dasku za peglanje, a preko njega stavite aluminijumsku foliju. Preko folije veš ili košulju. Folija će reflektovati toplotu pa će se u isto vrijeme peglati i čaršav i košulja.

Za pranje veša

Često pokvarimo odjeću prilikom pranja u veš mašini. To se dešava zbog statičkog elektriciteta i činjenice da se odjeća lijepi za bubanj. Napravite 3 loptice od folije prečnika 5 centimetara i stavite ih u veš mašinu. One će ukloniti statički elektricitet, a odjeća će se sušiti mnogo brže.

Vratite kontakt baterijama

Ako ste upravo promijenili baterije na satu ili daljinskom upravljaču i oni opet ne rade, to vjerovatno nije do baterije, već do kontakta koji se izgubio, jer su opruge popustile. Stoga, savijte male komadiće aluminijumske folije i stavite ih između opruga i baterije. Pošto folija sprovodi struju, daljinski upravljač će odlično funkcionisati.

Za oštrenje makaza

Presavijte foliju na tri dijela. Uzmite tupe makaze i počnite sa njima da siječete foliju. Nakon nekog vremena primijetićete da su makaze postale oštrije.

Kalup za kolače

Ako želite da ispečete kolač u obliku srca ili zvijezde, a nemate odgovarajući kalup, samo presavijte foliju i od nje napravite odgovarajući kalup.