Prema kanadskom profesoru porodične medicine, postoji nekoliko teorija o pojavi grčeva u nogama tokom noći…

Noćni grčevi mišića se javljaju odmah nakon što utonete u san ili ujutru kada se budite, a bolno stanje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Ova neprijatna pojava može biti uzrok slabe cirkulacije, ali i kao prateće pojave šećernih bolesti, bolesti bubrega i drugih oboljenja.

Grčevi ili kontrakcije mišića koji se dešavaju iznenada su znak poremećene funkcije živčano-mišićne strukture. Najčešći uzrok je nedostatak nutrijenata koji održavaju život i funkciju živca, te mišića.

Promjena godišnjih doba

Noćni grčevi u nogama su češći ljeti nego tokom zime, pokazala je studija dr Garisona.

Ovakvi grčevi dostižu vrhunac sredinom jula, a najmanji su sredinom januara.

“Bitno je da shvatite da su grčevi uzrokovani nervnim problemima, a ne poremećajima u mišićima. Elektromiografski testovi pokazali su da živci koji idu od kičme do listova dovode do grčeva”, kaže dr. Garison.

Ne istežete određene mišiće

Za pojavu grčeva tokom noći krivac je moderan način života, smatraju pojedini istraživači. Dok su naši drevni preci dosta vremena provodili čučeći – položaju koji rasteže tetive i mišiće nogu – savremeni život je tu naviku potisnuo.

Osim toga, dugo sjedenje smanjuje dužinu i gipkost mišića, tetiva, a to, može da uzrokuje grčeve.

Spavate u određenom položaju

Neki stručnjaci kažu da su stopala položaju plantarne fleksije kod spavanja na somaku, a kada je stopalo u tom položaju duže vrijeme, čak i kasniji mali pokreti stopala mogu da dovedu do grča.

Ako vam tokom noći muče grčevi, trudite se da spavate na boku ili u nekom drugom položaju koji opušta nožne prste.

Tijelo vam je dehidrirano

Dehidracija pojačava noćne grčeve, tako što podstiče elektrolitsku neravnotežu u krvi, tvrdi dr Majkl Behringer sa Univerziteta Goethe u Njemačkoj.

“Postoji jasan sezonski obrazac učestalosti grčeva u mišićima, s većim brojem ljeti i nižim brojem zimi. I to sugeriše da toplota i eventualna ravnoteža tečnosti u tijelu utiče na pojavu grčeva”,  kaže on.

Naporna vježbanja

Fizičko preopterećenje i umor skeletnih mišića mogu da uzrokuju lokalno grčenje mišića u preopterećenim mišićnim vlaknima, napisali su stručnjaci u časopisu Current Sport Medicine Reports.

Nedostaju vam hranljive materije

Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnmosti u krvi i mišićima.

U stojećem ste položaju čitav dan

Osobe koje provode puno vremena svaki dan na nogama, imaju veću vjerovatnoću da pate od grčeva u nogama od onih koji više sjede, pokazala su istraživanja.

Dakle, kada smo na nogama, ali ne u pokretu, krv i voda se skupljaju u donjem dijelu tijela, što može dovesti do neuravnoteženosti tečnosti, ali i skraćivanja mišića i tetiva.

Krivac mogu biti i određeni lijekovi

Diuertici (lijekovi za ljude s visokim krvnim pritiskom, lijekovi za astmu povećavaju rizik za pojavu noćnih grčeva.

Uzrok tome može biti to što ovi lijekovi imaju ‘stimulativni’ učinak na motorne neurone i receptore, što može podstaći grčeve, pokazala je studija.

Trudnoća

Trudnoća se povezuje sa učestalom pojavom grčeva u nogama, najvjervoatnije zbog povećanja tjelesne težine i poremećaja cirkulacije.

Moguće je i da pritisak fetusa na krvne sudove i živce majke dovodi do grčeva, tvrde stručnjaci iz American Pregnancy Association (Američkog udruženja za trudnoću).

Određene bolesti

Oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, artritisa, neurološke bolesti i depresija mogu su takođe povezani sa  pojavom grčeva.

Dijabetes i neurološka bolest mogu da uzrokuju poremećaj u radu živaca ili čak njihovu propast, a to vodi do grčeva.

 Starenje

Garison smatra da i starenje utiče na učestalost grčeva, a naročito se to dešava u isto vrijeme kada počinjemo da gubimo naše motorne neurone.

Grčevi u mirovanju počinju češće da se pojavljuju u ranim pedesetim godinama života, kaže on.

Od pomoći mogu biti vježbe snage i ravnoteže, jer one će pomoći da održimo funkaciju mišića i živčani sistem.

Ovako ćete sebi pomoći

Tokom pojačanog znojenja je važno, osim da nadoknadite tečnost, pobrinuti se i da u tijelu bude dovoljno elektrolita.

“Pijte magnezijum u vidu šumećih tableta ili hranu bogatu magenzijumom, ali i vitaminima B grupe koji obnavljaju živce. Tu mislim na zdrave osobe koje nisu pod terapijom nemaju terapiju za izmokravanje ili druge poremećaje. Redovno vježbajte i održavajte kondiciju. Slušajte savjete svojih ljekara, a trudnice ginekologa, jer i neki lijekovi mogu da izazovu grčeve, kažu stručnjaci.

“Grčeve ćete izbjeći ako utoplite noge, jer se kod hlađenja krvni sudovi stežu kako bi štedjele energiju, na račun protoka krvi pri čemu je ishrana tkiva smanjena. S druge strane, noću mirujemo pa je krvotok sporiji, mišići nisu aktivni, a dobro se zna da mišićna aktivnost pomaže venama dotok krvi iz periferije prema srcu – takozvana mišićna pumpa koji takođe može biti uzrok grčevima.”