Grinje, ta nevidljiva mala stvorenja veoma su čest uzročnik alergija, a ima ih gotovo svuda – u posteljini, tepisima, namještaju, zavjesama…

Da biste spriječili njihovo širenje, potrebna vam je samo flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića.

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za dijelove namještaja koje ne možete da perete, a za posteljinu i zavjese koristite ulje tako što ćete nekoliko kapi sipati u dozu deterdženta koju inače koristite.

Za uništavanje grinja u tepihu pomiješajte 10 kapi ulja sa sodom bikarbonom i kroz sito prosijte po tepihu. Poslije pola sata usisajte.

Veliko spremanje se najčešće obavlja u vrijeme smjene godišnjih doba, a proljećna “generalka” je izraz za detaljno čišćenje koje nijedna domaćica neće propustiti.

Pajanje

Očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne, lustere od paučine – koristite metlu ili praška sa dužom drškom. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih, a provjerite i terase, tremove, ogradice – sve su to dijelovi u kojima pauci rado pletu svoje mreže.

Čišćenje draperija i pranje zavjesa

Sve draperije skinite, istresite prašinu i operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. I zavjese prvo istresite, uklonite eventualne fleke, pa operite ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene. Zavjese od pamučnih materijala ili mješavine vlakana perite u mašini, na nižoj temperaturi, sa vrlo slabom centrifugom. Čipkane zavjese perite ručno, nemojte ih rastezati i prejako cijediti, ostavite da otkaplju na sušaču, pa ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Zavjese je najbolje okačiti blago vlažne.

Brisanje prašine

Obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Najbolje sredstvo za brisanje prašine je, po mišljenju mnogih, krpa od mikrofibera. Za manje pristupačne dijelove, koristite praška kojeg ste, poslije pajanja, oprali i osušili. Ustanovite svoj sistem kako biste prešli sve površine. Profesionalci obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Pri tome, uvijek počnite od vrha – na primjer, najviše police, ka dnu. Na kraju obrišite prašinu s biljaka, koristeći meku vlažnu krpu.

Usisavanje podova i tepiha

Ovaj posao ćete možda morati da ponovite u toku velikog spremanja, ali je neophodan ako želite da ovdje stavite “tačku” i prekinete “generalku” na kraju prvog dana. Da biste bili sigurni da usisivač radi najbolje što može, promijenite kesu i očistite sve filtere. Radi bezbjednosti, provjerite da li utikač stoji čvrsto u utičnici i nipošto nemojte vući usisivač tako da kabl bude napet. Nemojte usisivačem kupiti predmete kao što su spajalice, ukosnice, sitne igračke… oni mogu da izazovu zagušenje cijevi i pregrevanje usisivača, pa i da skrate njegov radni “vijek”.