Hibridi muškatli, poznatije kao Kaliope su veoma otporne na bolesti…

Najbolje temperature za gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni. Na nižim temperaturama one polako počinju da propadaju. Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umjereno.

Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i pretjerano zalivanje izaziva truljenje korijena i zato zemljište treba da bude ravnomjerno vlažno. U kasnim popodnevnim časovima, ako noći nisu hladne mogu da se poprskaju odstajolom vodom.

Hibridi muškatli, poznatije kao Kaliope su veoma otporne na bolesti.

Muškatle najviše vole svijetlo mjesto, ali zaštićeno od popodnevnog sunca.

Gajite ih u manjim saksijama kako bi se tlo brze sušilo. Nakon 15 dana od presađivanja muškatle prihranite, a ijtoga zalivajte ih samo čistom vodom.

15 minuta nakon zalivanja ispraznite podmetač, jer muškatle ne podnose ustajalu vodu.

Kada temperatura pređe 30 stepeni, rast muškatli se zaustavlja.

Početkom proljeća muškatle treba orezati i zaliti. Poželjno je presaditi ih. Prihranjuje se đubrivom za muškatle ili đubrivom za cvjetnice. Tokom vegetacije, prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedjeljno rastvorom za muškatle.

Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smiju prihranjivati prskanjem preko listova.

Kako presaditi i razmnožiti muškatle?

Muškatle se razmnožavaju sjemenom ili uzimanjem reznica zdravih, sočnih biljaka, a optimalno vrijeme za to je ljeto. Reznice na ožiljavanje treba staviti u topao, pješčani, umjereno vlažan kompost. Razmnožavanje sjemenom zahtijeva da sjeme bude svježe, jer brzo gubi klijavost. Muškatle zimi treba držati u sobi na prozoru, jer joj takva temperatura pogoduje.

Tople i potpuno mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje muškatli, jer mogu dovesti do prijevremenog kretanja muškatli, stvaranje tankih blijedih izdanaka i iscrpljivanje biljke. Tokom zime stalno treba uklanjati osušene listove.