Svakoj ženi u menopauzi je potrebno malo pomoći da ostane zdrava i zadovoljna, a ovaj napitak upravo to čini…

Nikad ne smijete da dozvolite sebi da dehidrirate, jer to dovodi do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su: 

– krv postaje gušća pa ne može da dođe do bržeg protoka, što opet izaziva visok krvni pritisaki holesterol.

– Imate rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 pa čak i mogućnost pojave raka.

Ispijanje vode mora da bude navika koju ćete uvijek sprovoditi ujutru, u podne i uveče. 2 čaše vode na prazan želudac, 2 čaše vode prije ručka i čaša vode poslije večernjeg tuširanja!

Ukoliko voda nije vaše piće, probajte da pijete ovaj napitak od kurkume, đumbira i meda koji ima nekoliko zdravstvenih pogodnosti:

Kurkuma

Kurkuma je u stanju da spriječi bolesti srca. Ona sprečava zgrušavanje krvi, reguliše krvni pritisak.. Izuzetno je dobra za mozak. Istraživanje iz 2014. godine kaže da kurkuma može povećati rast nervnih ćelija u mozgu za čak 80 posto. Stručnjaci preporučuju kurkumu u liječenju Alchajmerove bolesti, kao i žrtvama moždanog udara kako bi obnovili funkcije mozga.

Đumbir

Đumbir ima snažna antiupalna i antioksidativna svojstva. Izraelsko istraživanje je pokazalo da ima odlične rezultate u liječenju srca, smanjenju holesterola, sprečava pojavu “lošeg” holesterola, te sprečava aterosklerozu.

Đumbir koristi mozgu tako što povećava nivo neurotransmitera koji poboljšavaju pamćenje, fokusiranje, bolji san, koncentraciju i td…

Med

Med poboljšava zdravlje mozga pogotovo kod žena u menopauzi. Zahvaljujući antioksidansima u medu, možemo spriječiti oštećenja moždanih ćelija. Istraživanja sprovedena u Iraku su zaključila da med može da spriječi demenciju, te da može da poveća cirkulaciju u mozgu.

Za ovaj napitak potrebno je: 

  • 1 šolja + 3 šolje vode;
  • 4 kašičice kurkume;
  • 4 kašičice praha đumbira;
  • prstohvat crnog bibera;
  • 1/4 šolje meda.

Priprema:

U jedan mali lončić stavite đumbir, kurkumu i crni biber. Prelijte sa šoljom vode. Kuvajte nekoliko minuta, a zatim isključite ringlu.

Kada se tečnost malo ohladi, dodajte med i sve  ostavite još sat vremena da stoji. A  može da ostane i preko noći.

Nakon toga, kroz gazu, procijedite smjesu. A onda ovoj smjesi dodajte još 3 šolje vode. Sve to čuvajte u frižideru i pijte tokom dana.