Nevjerovatne primjene!

Možda je to samo dobra staromodna štedljivost, ali na nama je da damo šansu stvarima koje smo možda bacili. Imajući ovo na umu, sakupili smo nekoliko upotreba za nešto osnovno što svi imamo u kući, ali i svi to bacamo: ljuska od jaja! 

Đubrenje bašte

Poboljšajte vrt uz pomocć vašeg doručka! Isperite i uklonite unutrašnju membranu u ljuski jajeta. Skladištite suve ljuske jaja u velikom, sigurnom mjestu. Obećavamo da neće smrdjeti. (Ako redovno jedete ukusne omlete, posuda se brzo napuniti!) Skrcajte ih do finih, sitnih komadića sa drvenom ili metalnom kašikom. Kada proljećne temperature omekšaju tlo, možete posuti po vašoj bašti mljevene ljuske jaja, kako biste zemljištu obezbijedili veliki izvor kalcijum karbonata – dodatni bonus: smanjuju kiselost tla! 

Čišćenje kože 

Stavite ljusku od jaja u malu posudu punu jabukovog sirćeta i ostavite da se natopi time nekoliko dana. Natapajte smjesu na manje iritacije kože ili na svrab.

Napravite neotrovno abrazivno sredstvo

Prvo, sakupite ljuske od oko desetak jaja. Kada ste spremni da pripremite sredstvo za čišćenje, operite ljuske jaja i postavite ih na pleh za pečenje. Osušite ljuske na suncu ili na laganoj vatri u rerni nekoliko minuta. Upotrebite  tučak, mlin za kafu ili brzi blender kako biste napravili finu pastu od ljuski.

Trebalo bi da imate oko 1 šoljicu praha. U posudu dodajte 3 šolje sode bikarbone u prah od ljuski jaja. Da biste očistili neku površinu, prašak samo pomiješajte sa sirćetom (ili vodom). Koristite ovu formulu na loncima i posudama (sa zapečenom hranom), vratima kabine za tuširanje, fugama ili toaletnoj šolji.

Za baštu iz snova

Razbijte jaje pri vrhu i izvadite sadržaj koji možete da iskoristite za ukusan omlet ili nešto drugo po želji. Potopite ljuske u posudu sa vodom i deterdžentom kako bi se isprale.

Za to vrijeme presijecite kutiju na dva dijela, tako da odvojite poklopac od dna. Dio u kome stoje jaja stavite u poklopac, pa zalijepite. Kutiju možete da dekorišete po želji

Spremite zemlju pa u svaku ljusku pažljivo stavite po malo. Zatim pažljivo stavite sadnicu, pazeći da ne oštetite korijen ili ljusku. Preko dodajte još zemlje pa stavite tako zasađen cvijet u kutiju. Ponovite postupak sa svakom ljuskom i dobićete originalnu proljećnu dekoraciju.

Odvajanje žumanceta

Najbolji način da odvojite bjelance od žumanca je da koristite dobru staromodnu ljusku. Razbijte jaje na pola i polako sipajte bjelance u posudu. Kada bjelance počne da vuče žumance, upotrebite nazubljenu stranu ljuske za odvajanje žumanceta. Samo budite sigurni da ste razbili jaja na pravi način. 

Nahranite ptice

Takođe možete biti nevjerovatan komšija lokalnim pticama sa ovim odličnim savjetom. Kada imate dovoljno ljuski jajeta da pokrijete posudu za pečenje, pecite ih na oko 250 stepeni dok se ne osuše.

One će biti dovoljno krhke da se lako zgnječe. Nanesite smjesu u hranilicu ili na zemlju kako bi ptice grickale. To je odličan izvor kalcijuma za ptice – posebno za ženke tokom proljeća, kada je primarno vrijeme za polaganje jaja.