Goran Bilčar boluje od epilepsije, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene razdraženosti i privremene psihičke poremećenosti srednjeg stepena.

Rekao je ovo u petak u banjalučkom Okružnom sudu psihijatar Milan Stojaković, koji je obavio psihijatrijski pregled i psihološko testiranje Bilčara na zahtjev odbrane optuženog, kojem se sudi za ubistvo Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice. Mladić je, podsjećamo, usmrćen nakon tuče 18. oktobra prošle godine kada ga je Bilčar ubo šrafcigerom u glavu u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, a zbog učestvovanja u tuči optuženi su Banjalučanin Marko Mihajlović (27), Bilčarev prijatelj, i Dubičani Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (21), koji su bili sa Milovanovićem.

Stojaković je pojasnio da osobe sa epilepsijom imaju produženi afekt, te da Bilčar nije imao duševno oboljenje, a prilikom izvršenja krivičnog djela bio je u stanju povišene emocionalne razdraženosti.

“Kad dođu u stanje straha, kod njih se takav osjećaj duže zadržava. Ispitanik ima niži prag tolerancije na frustracije“, rekao je Stojaković. Istakao je da je sukob djelovao frustrirajuće i na jednu i na drugu grupu, a strah, kako kaže, počinje kada je došlo do direktnog sukoba.

“U  obje grupe postoji strah, afekt koji se ne može isključiti. Njegov doprinos je kada je bio u afektivnom stanju i uzeo dizalicu. Nije imao plan da ubije. Sve što se dalje dešavalo rezultat je afekta”, rekao je Stojaković.  Ispričao je da mu je Bilčar prilikom ispitivanja ispričao da nigdje nije vidio krv, a Mihajlović mu je čak i rekao: “Digao se momak dok smo išli po Vladu”, zbog čega nije ni imao predstavu da se tako nešto desilo.

“Smatram da je ovaj nalaz opravdanje postupka optuženog”, prigovorio je  tužilac Saša Labotić.

Prigovorili su i advokati Borovčanina i Đenadije ističući da je nalaz nepotpun.

Mislim da u spisu postoji dovoljno elemenata da se alkohol uzme u razmatranje”, rekao je Borovčaninov advokat Miljkan Pucar.

Izvor: nezavisne