Jaje se poštuje u svim kulturama svijeta kao pozitivan talisman povezan sa stvaranjem svijeta i početkom novog života.

Indijska mitologija nam govori da se svemir izlegao iz zlatnog jajeta koje je plutalo u vodama okeana, grčka mitologija kaže da sam univerzum liči na divovsko jaje, a istok – da je iz njega izašlo mitsko biće koje je uspjelo da poveže nebo i zemlju stvarajući vjetar, grmljavinu, munje i oblake.

I sada, poslije mnogo vijekova, bojimo jaja za Vaskrs i smatramo ih simbolom vječnog života i vaskrsenja, a predstavnici istočnih kultura čvrsto vjeruju da su jaja kao talismani u stanju da donesu mir porodici, pomognu u učenju i olakšaju rađanje djece.

Kako koristiti jaje prema feng šuiju?

U feng šuiju, jaje kao talisman nema jednu vrijednost ili svojstvo. Kao što je gore pomenuto, može se koristiti za različite potrebe i svrhe. Dakle, ako imate želju da imate bebu što je prije moguće, onda morate sakriti jaje u krevetu. Da biste to uradili, ne morate uzeti sirovo jaje, dovoljno je kupiti drveno ili od nekog drugog materijala.

Pored toga, jaje se može staviti u dječju sobu. Ovdje će pomoći djeci da bolje uče i lakše zapamte novo gradivo. Jaje će se dobro osjećati i u dnevnoj sobi ili sobi u kojoj se okuplja većina članova porodice. Ovaj talisman će se ojačati veze između roditelja i djece, izgladiti nesporazume između odraslih i adolescenata i ojačati osjećaj ljubavi i naklonosti među njima.

Kakvo jaje izabrati?

U stvari, ne postoje čvrsta pravila o tome koje jaje je bolje, a koje je gore. Glavno pravilo feng šuija u izboru talismana je: “Izaberite predmet koji vas najviše impresionira i onda će vam donijeti najveću moguću korist.” Po tom principu vrijedi izabrati jaje ili bilo koji drugi simbol. Međutim, za žene koje žele da rađaju dijete biće mnogo bolje kupiti čisto drveno jaje i samostalno ga obojiti raznim uzorcima. Takav amulet će biti efikasan i ponekad brže donosi očekivani rezultat.

Jaje se može koristiti za realizaciju tajnih želja. Da biste to uradili, morate da kupite ili napravite jaje, u kojem možete sakriti bilješku ili mali predmet. Na komadu papira napišite svoju želju ili nađete mali predmet koji predstavlja manju kopiju onoga što želite (na primjer, kuću, auto ili nešto slično) i stavite u jaje. Sakrijte od znatiželjnih očiju i držite skriveno do trenutka implementacije plana.

Što se tiče prirodnog kamena i stakla, transparentno kristalno jaje bez crteža, kao i jaja od ružinog kvarca, žada i ahata smatraju se najboljim ukoliko želite brzo ispunjenje želje.