Tampon je mnogima najdraži proizvod za korištenje onih dana u mjesecu, bilo zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti ili zbog sigurnosti. U nastavku odgovaramo na najvažnija pitanja kod korištenja tampona – kako staviti tampon, kako ga izvaditi,..

Tamponi i ulošci poznati su gotovo svima, a život bez njih bio bi nemoguć tokom menstruacije. Uloške je svakako preporučljivo uvijek imati u torbi, posebno u slučaju nužde. Ipak, mnoge žene i djevojke će se složiti na jednostavnosti korištenja tampona jednom kada se “uhodamo”.

Rijetko koja žena je počela s korištenjem tampona pri prvoj menstruaciji, pa neznanje u korištenju tampona nije sramotno. Mi vam donosimo detaljan opis što sve trebate znati prilikom korištenja tampona i kako ih uopšte dobro pozicionirati da spriječimo eventualne neugodnosti.

Postoji nekoliko veličina tampona s različitim nivoima apsorpcije, a preporučljivi nivoi korištenja su:

  • Mali/mini tamponi – za slabe menstruacije i djevojčice,
  • Srednji/normal tamponi– za umjerene menstruacije,
  • Veliki/super/super plus tamponi – za jake menstruacije kod kojih je tampone potrebno učestalo mijenjati.

Nivoi upijanja tampona možete vidjeti na pakovanju, a najčešće se upijajuća svojstva označavaju brojem kapljica. Na primjer, 2-3 kapljice znače malo do srednje upijanje, a 3-6 kapljica označavaju snažno upijanje za obilne menstruacije.

Kako staviti tampon? 

Nezavisno od veličine za koju se odlučite, tamponi se jednako stavljaju, tj. apliciraju. Važno je imati na umu da uvijek operemo ruke prije i poslije umetanja tampona. Higijena je od velike važnosti, posebno, jer je vagina izrazito osjetljiva i ne želimo rizikovati da dobijemo infekciju.

Ako tampon koristite prvi put, poželjno je isprobati njegovu funkciju kod kuće. Umetnite ga kada nekoliko sati nećete izlaziti kako biste mogli kontrolisati je li sve u redu.

1. Korak

Dobro operite ruke i osušite ih čistim peškirom/papirom. Otvorite tampon, te ga pažljivo izvadite iz zaštitnog omota. Za svaki slučaj poslužite se uputstvima u pakovanju kutije tampona.

2. Korak

Izvucite konac da se uvjerite u njegovu dužinu i lagano povucite da provjerite je li konac čvrsto pričvršćen za podnožje tampona kako biste ga lako mogli izvaditi.

3. Korak

Opustite tijelo i stanite ili sjednite u udoban položaj, možete čak podići jednu nogu na rub kade, bidea ili WC školjke za bolji pristup. Držite tampon pri dnu i pobrinite se da konac visi prema dolje punom dužinom.

4. Korak

S drugom rukom sebi pomozite da raširite kožu oko otvora vagine kako biste imali lakši pristup i prislonite vrh tampona na otvor. Zatim lagano gurnite tampon unutra, služeći se jednim prstom kada je tampon već ušao u otvor vagine.

5. Korak

Ciljajte prema donjem dijelu leđa i gurnite tampon što dublje unutra (ali, izbjegavajte ako osjetite bol/jači pritisak). Tampon je sada sigurno unutra, ali ako mislite da bi nešto menstrualne krvi moglo proći pored tampona, poslužite se dnevnim uloškom koji će spriječiti eventualne kapi od prodiranja dalje na odjeći.

Tampon ne biste trebali osjećati nakon umetanja u vaginu. Ako vam je neugodno u bilo kom trenutku tokom sjedenja ili stajanja, niste ga dobro umetnuli.

Kako izvaditi tampon – vađenje tampona

Tampon je preporučljivo mijenjati svakih 4-5 sati ili češće po potrebi. Tampone je obvezno često mijenjati kako bismo izbjegli razvoj bakterija, te infekcije, a tokom noći je preporučljivo koristiti uloške.

Vađenje tampona je veoma jednostavno, ali nekima može biti pomalo neugodno. Kada ste spremni, povucite konac tampona lagano, ali snažno. Nemojte naglo i brzo vući, nego ga izvucite jednoličnim pokretom. Nećete osjetiti bol, ali mogli biste osjetiti lagani pritisak.

Tampon je potrebno izvaditi i nakon svakog plivanja u moru ili rijeci, a pogotovo u bazenu. Posebno, jer konac tampona upija vodu koja može biti zagađena (u bazenima ili rijekama), dok nakon plivanja u moru so može iritirati intimno područje.

Kako staviti tampon ako si djevica – tampon i nevinost

Uprkos mnogim uvjerenjima, tampon možete koristiti i ako nikada niste imali polne odnose. To znači da tampone mogu koristiti čak i djevojčice od 13-14 godina na dalje, a nekada i mlađe. Himen u pubertetu postaje mnogo rastezljiviji, te nema straha od oštećenja.

Ipak, preporučuje se koristiti male i normalne tampone te obavezno početi s korištenjem malih tampona na početku privikavanja. Stručnjaci bi preporučili izbjegavanje velikih tampona za obilne menstruacije, jer su oni nešto veći/deblji te bi mogli stvarati poteškoća pri umetanju.

Tamponi za djevojčice

Djevojčice takođe mogu koristiti tampone, posebno ako se bave sportskim aktivnostima ili jednostavno žele plivati u moru tokom praznika. Osim toga, mnogim djevojčicama može biti neugodno razgovarati s učiteljima o razlozima zašto ne mogu odraditi čas fizičkog vaspitanja.

Tamponi su odlična alternativa ulošcima u takvim trenucima. Takođe se ne moraju koristiti tokom čitave menstruacije, već samo u specifičnim situacijama. U tom slučaju potrebno je naučiti djevojčicu kako ispravno koristiti tampone, a posebno važno je da konac uvijek ostane spolja.

Kod djevojčica se takođe preporučuju mini (mali), te normal (srednji) tamponi, u zavisnosti od jačine menstruacije. Poželjno je uvijek početi s manjima, kako bi se priviknula i naučila ih ispravno koristiti.

Tamponi s aplikatorom

Određena pakovanja tampona mogu već doći s posebnim aplikatorom za tampone, koji je zapravo mala spravica, većinom od plastike. Aplikator olakšava umetanje tampona u vaginu i ukoliko ga pravilno čistite, predstavlja higijenski bolji način od umetanja tampona prstima.

Korištenje aplikatora je zaista jednostavno, te može varirati od proizvoda do proizvoda, ali  većinom funkcioniše na način da se aplikator umetne u vaginu do određene granice naznačene. Zatim se pogurne donji dio kako bi se tampon stavio što dublje u vaginu.

Za tašna uputstva, držite se priloženih uputa unutar pakovanja tampona koje uglavnom sadrže i detaljni slikovni prikaz koraka.