Banja Luka će 30. aprila po prvi put obilježiti Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom „DžezRez 000“. Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka u okviru „Proljeća u Banjaluci“, a uz podršku Ambasade SAD. Ovogodišnji moto je „Quincy Jones ponovo u Banjaluci“.

Organizator manifestacije – Udruženje građana „REZ“ i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. istakli su da je koncept „DžezReza“  baziran na domaćim snagama.

„Program će biti šarolikog izraza – od džez roka do etno džeza. Želimo da afirmišemo domaće izvođače i domaću autorku muziku te domaću publiku“, saopštili su organizatori.

Direktor Fondacije Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. Marko Bilbija rekao je da je koncert „Quincy Jonesa“ u Kulturnom centru Banskog dvora šezdesetih godina, poslužio kao narativ jednog od projekata programa Evropske prestonice kulture.

„Uvidjeli smo ovo kao jedan od simbola onoga što jeste EPK, a to je razvoj kulturnih scenarija u Banjoj Luci“, rekao je Bilbija ističući važnost povratka „Bašte sljezove boje“ u okrilje kulture.

Policijski orkestar će u okviru „DžezReza 000“ da izvede kompoziciju „Banjaluka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u  defileu koji će da bude od Banskog dvora Kulturnog centra do Bašte sljezove boje.  Publika u Banjaluci imaće mogućnost da sluša banjalučke džez bendove, susretne se sa istinskim poklonicima džez muzike i stvaraocima, pogleda izložbu fotografija i čuje zanimljivo predavanje i razgovor o istorijatu „Bašte sljezove boje“. Partner je Hard Rok radio, koji će toga dana da emituje džez muziku koja će da se sluša u javnom prevozu, tako da će Banja Luka biti u potpunosti u znaku džeza.