Banjaluka je jutros bila poprilično miran grad, saobraćaja skoro da ni nema na ulicama, kafići su poluprazni, živo je jedino na Tržnici, gdje masa naroda kupuje namirnice pripremajući se veliki hrišćanski praznik.

Na štandovima su velike gužve, bira se najbolje povrće, pregovara sa prodavcima, svima su pune ruke kesa.

Posla najviše imaju prodavci ribe, gdje mušterije bukvalno čekaju u redu da pazare oslića ili pastrmku za današnji posni ručak.

Podjednako su tražena i jaja, jer mnoge domaćice tek predveče planiraju da ih farbaju i ukrašavaju sa svojom porodicom. Školjka jaja košta 7,5 maraka, dok je za marku moguće kupiti 3 ili 4 jajeta. Morkina jaja, koja su djeci posebno zanimljiva zbog veličine, koštaju pola marke komad.

– Nisam stigla ništa ranije da pripremim, jer radim, tako da sam danas iskoristila slobodan dan da pazarim školjku jaja, uvijek za praznike radije volim doći na pijacu nego kupovati po prodavnicama. Danas, naravno, pripremamo posnu trpezu, a pastrmka je neizostavna na stolu – kaže nam Milena koja će Vaskrs proslaviti sa djecom i najbližom rodbinom.

Trgovci za jednim štandom pripremili su čak 3.000 jaja, danas je kažu “udarni dan”, posla ima od ranog jutra i vjeruju da će rasprodati pripremljenu robu.

– Juče smo prodali 800 komada, ali danas se očekuje prava navala – kaže ovaj prodavac.

Posebno su zanimljivi štandovi  sa ofarbanim jajima. Kako pričaju prodavačice, već išarana jaja najviše kupuju penzioneri. Njihova cijena je od pola marke do marku po komadu. Crvena, plava, ljubičasta, zelena jaja presijavaju se u školjkama, najčešće ukrašena tradicionalnom metodom – travkama.

– Kupujem ofarbana jaja za unuku, evo natjerala me jutros rano da dođem. Sada će ona još da ih ukrašava, da lijepi sličice, to sam joj već kupio, običaji su to – priča Zoran Vuković dok pažljivo bira koja su to najljepša kuvana jaja za njegovu mezimicu.

Izvor: srpskainfo