Za čuvarkuću se vjeruje da tjera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv…

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i “petak stradanja”, a podrazumijeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo vaskršnja jaja i pripremamo ih za nedjelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najljepšu, ali ono što je u većini domova neizbježno jeste farbanje barem jednog jajeta u crvenu boju.

Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj kod nas je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva čuvarkuća, čuva se cijele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se vjeruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima, čuvarkuća se čuva sve do sljedeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posjetu, a da vam nije donio jaja.