U većini ovdašnjih krajeva, pravoslavni Vaskrs traje 3 dana, a Vodeni utorak je jedan od najsrećnijih dana u kalendarskoj godini…

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i u utorak širom naše zemlje nastavljaju gozbe i veselja na kojima se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

Ovo je vrijeme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva i obnavljaju davno sklopljena drugarstva. U narodu je današnji dan poznat i kao Svijetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja.

U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedjelja po Vaskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svijetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno.

Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Vaskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usjeva.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vjernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dijele i sa svojim najdražima i najbližima.