Ako poslušate ove savjete bićete pravi roštilj majstor.

Marinada je svakako neizostavan dio pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost.

S proljećem dolazi toplije vrijeme, pa i počinje sezona pripreme hrane u prirodi. Na pragu su i prvomajski praznici i idealan razlog za roštiljanje u prirodi.

Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili meso, vrijeme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan dio pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vrijeme stoji u frižideru, a prije same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

Pripremite i ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ugalj poprimi svijetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu.

Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri gril majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da se probijaju na gornju stranu, vrijeme je za okretanje. Ako pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalijepila. Riba se uvijek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah kada se rešetka ohladi.