Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamijene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrijednosti.

Jaje može da se pripremi na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvjesnu količinu bjelančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje.

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Zahvaljujući ljusci, kuvana jaja zadržavaju svu hranljivu vrijednost. Evo savjeta kako da ih skuvate.

Hladna jaja stavite u šerpu (u jedan red). Nalijte vodom sa česme – oko tri centimetra preko jaja. Poklopite i na visokoj temperaturi dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu, pa na umjerenoj vatri kuvajte još devet minuta. Dodavanje soli u vodu za kuvanje olakšava kasnije ljuštenje.

Potom jaja stavite pod mlaz hladne vode. Tako ohlađena stavite u čistu kutiju ili karton da ne bi apsorbovala mirise druge hrane iz frižidera.

Svježe jaje se teže ljušti od onog koje je staro sedam do deset dana.

Da li je jaje svježe?

U času sa vodom ubacite svježe jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim dijelom okrenuto ka gore, svježe je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti, jer je pokvareno.

Jaje koje se nalazi negdje na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti svježe.

Kako se čuvaju jaja?

Svježa jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedjelja. Ljuska je “prva linija odbrane”, pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo.

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svježih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata poslije kuvanja, jaja treba staviti u frižider – tako mogu da ostanu svježa do nedjelju dana.