Svima se bar jednom dogodilo da u rukama imaju novčanicu koja je oštećena i trgovac je odbije prihvatiti. Iako na prvi pogled može izgledati kao nerješiv problem, procedura zamjene oštećenih novčanica zapravo je prilično jednostavna.

Na godišnjem nivou, iz opticaja se povuče i uništi oko 20 posto novčanica konvertibilne marke koje su nužne za opticaj i takve novčanice zamjenjuju se novim novčanicama, piše Večernji list BiH.

Centralna banka BiH prošle godine uništila je više od 10 miliona komada neupotrebljivih papirnatih novčanica i šest miliona kovanica. Najčešća oštećenja su poderane novčanice, uništene masnoćom ili bojom i spaljene.

U skladu s odlukom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke, komercijalne banke dužne su obaviti zamjenu oštećenih novčanica KM u punom iznosu bez naknade.

Ipak, da bi novčanice bile zamijenjene bez naknade, postoje određena pravila.

“Kad je riječ o načinu zamjene oštećenog novca, u skladu s odlukom, komercijalne banke dužne su zamijeniti oštećene novčanice KM, pod uslovom da podnositelj zahtjeva predoči više od 60 posto novčanice KM koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dvaju ili više dijelova i sadrži oba serijska broja”, saopšteno je iz CB BiH.

Ako je poderan i izgubljen veći dio novčanice, komercijalne banke građanima ne mogu pomoći. Tada je sve u rukama CB BiH.

“Ako je manje od 60%, donositelj te novčanice obraća se Centralnoj banci i tamo popunjava zahtjev za zamjenu novčanice i oni, kad procijene mogu li zamijeniti tu novčanicu, prihvatiće je i zamijeniti opet u punom iznosu. Ako ne, novčanica se uništava kao i sve ostale koje mi predamo”, rekao je Mišo Žabić, rukovodilac Odjela za upravljanje gotovinom u jednoj banci.

Na osnovi podnesenog zahtjeva za zamjenu s priloženom dokumentacijom, CB BiH za svaki pojedinačni slučaj utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno utvrđuje postojanje osnove za zamjenu oštećenih novčanica. Ako CB BiH ima dokaz, saznanje ili opravdan razlog vjerovati da su novčanice KM ili kovani novac KM namjerno oštećeni, takav novac biće povučen iz opticaja bez nadoknade podnositelju.

CB BiH ne vrši zamjenu oštećenih novčanica i kovanica stranih valuta, odnosno takvu zamjenu obavljaju središnje banke, odnosno emisijske banke zemalja koje su izdale efektivni strani novac.

Moguće je da zamjenu obave i komercijalne banke u BiH, ako je to u interesu njihove poslovne politike i uz proviziju koju određuje komercijalna banka. CB BiH ne uništava samo oštećene novčanice nego i one lažne. Iako građani koji prepoznaju lažan novac, rijetko ih odnesu na šaltere banaka, jer im za njihovu zamjenu nitko ne može ponuditi nadoknadu. Lani u BiH otkriveno je 500 komada krivotvorenih papirnatih novčanica, najviše u apoenima od 100 KM, te 1500 krivotvorina kovanog novca, najviše u apoenu od jedne KM.