Nanošenje parfema mnogima se čini kao najjednostavnija stvar na svijetu. Ali, to baš i nije tako.

Svaki je parfem drugačiji i o njemu, ali i o tvojoj koži, zavisi kako će i koliko će se dugo na tebi osjećati miris.

Međutim, nekoliko malih trikova vrijedi za svaki parfem, a uz njih on će biti jednakog intenziteta i to tokom cijeloga dana. Ako ih u svoju dnevnu rutinu uvedeš već danas, parfem će na tvojoj koži trajati duže i mirisati ugodnije.

1. Parfem nemoj trljati

Nakon što parfem naneseš na kožu, na vrat, iza ušiju ili najčešće, na zglob ruke, nikako ga nemoj trljati. Nesrećna je to navika većine žena, ali probaj je se riješiti što prije. Naime, trljanjem se koža zagrijava, pa se stvaraju njeni prirodni mirisi i enzimi koji miris mogu promijeniti. Zato je jedini trik u tome da ga poprskaš i ostaviš ga na miru.

2. Nanesi ga nakon kupanja

Najbolje je parfem nanositi na čistu i hidriranu kožu, jer će ona na sebi miris zadržati duže. Ako se tuširaš uveče, to bi mogao biti jedan od razloga zašto se tvoj parfem na koži ne zadržava duže. Osim toga, ako želiš da miris traje duže, stavi ga na područja na koži koja nećeš prekrivati odjećom kako se ne bi smanjio.

3. Parfemu ne mijenjaj mjesto

Znaš li da promjena temperature na kojoj se parfem čuva može promijeniti njegovu hemijsku strukturu? U tim trenucima nastaju hemijske reakcije koje mu skraćuju rok trajanja. Na primjer, kupatilo i nije najbolje mjesto za njegovo čuvanje, jer se u njoj temperatura najviše i najčešće mijenja. Idealno bi ga bilo čuvati na tamnijem mjestu i na sobnoj temperaturi, a za to može poslužiti i originalna kutija u koju ga možeš spremiti.

4. Ne kupuj velika pakovanja

Velika pakovanja možda su ti praktična ako parfem trošiš jako brzo, ali u suprotnom izaberi manja pakovanja. U njima će parfem ostati nepromijenjen dovoljno dugo da ga stigneš potrošiti jer već tri mjeseca nakon otvaranja on može izgubiti svoj intenzitet.