Dva bambusa su simbol ljubavi i srećnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.

Pupoljci bambusa koriste se u ishrani. Simbolika bambusa potstiče nas na duboke i praktične životne lekcije.

Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva.  Slijede najvažnije lekcije koje nam donosi bambus kako bi se podsjetili na ono što već znamo, ali u svakodnevnici često zaboravimo!

Ono što izgleda slabo može biti vrlo snažno.

Tijelo najveće vrste bambusa nije veće od mnogih drugih stabala u šumi. Uz to, podnose hladne zime i vrlo topla ljeta i ponekad su jedina stabla koja stoje nakon oluje. Prisjetite se riječi Yoda učitelja: veličina nije važna. Pogledaj mene. Sudiš li o meni prema mojoj veličini? Važno je ne podcjenjivati ​​druge ili sebe temeljem predočavanjima o tome što je slabo, a što snažno. Ne moramo biti veliki da bi bili snažni. Ne moramo pohađati poznatu školu, već kao i bambus stajati uspravno, vjerovati u vlastite snage i znati da smo snažni kad trebamo biti. Sjetite se takođe da je snaga u vedrini, otvorenosti i transparentnosti… u ljubaznosti, saosjećanju i saradnji!

Saviti se, ali ne slomiti se.

Jedna od impresivnih stvari o bambusu je njegovo ljuljanje na povjetarcu. Taj nježan lepršav pokret je simbol poniznosti. Temelj bambusa je čvrst, ali se kreće i ljulja skladno s vjetrom… ne bori se protiv njega. Čak i nakon najjačeg vjetra, bambus i dalje stoji uspravno. Saviti se, ali ne slomiti je jedna od tajni uspjeha, bilo da je riječ o stablu bambusa, teškim situacijama ili bavljenju svakodnevnim životnim stvarima.

Usporite svoj zaposlen um.

Danas raspolažemo s ogromnom količinom informacija kao nikada prije, a većina nas živi vrlo brzim tempom. Život je postao poprilično užurban i u nekim trenucima vrlo haotičan. Često je teško primijetiti signal od sve te silne buke. U ovoj vrsti okruženja, sve je važnije usporiti i odvojiti vrijeme kako bismo smirili svoj zaposlen um, uživali mirnoću bambusa, tako da možemo stvari vidjeti jasnije.

Budite uvijek spremni.

Veliki aikido majstor Kensho Furuya je rekao: ratnik, kao i bambus, je uvijek spreman za akciju. Kroz trening i praksu možemo razvijati svoj način stanja u kojem je naše biće spremno za svaku situaciju bez obzira radilo o se pozitivnom ili negativnom iskustvu.

Pronađite mudrost u praznini.

Da bi nešto naučili, prvi korak je isprazniti sebe od unaprijed stvorenih pojmova. Čovjek ne može ispuniti čašu koja je već puna. Šuplja unutrašnjost bambusa podsjeća nas da smo često prepuni sebe i vlastitih zaključaka tako da nemamo prostora za bilo što drugo. Kako bismo mogli primiti mudrosti i iz prirode i od ljudi, trebalo bi biti otvoreni za ono što je novo i drugačije. Kada ispraznimo um od naših predrasuda, ponosa i strahova, tada postajemo otvoreni za sve mogućnosti.

Posvetite se svom rastu i razvoju.

Bambus je među najbrže rastućim biljkama na svijetu. Nije važno ko smo ili gdje se nalazimo – imamo nevjerojatan potencijal za rast! Kontinuirani razvoj, ti mali koraci su dragocjeniji nego veliki skokovi. Naš kontinuirani rast, kao rast bambusa, može biti vrlo značajan kad se osvrnemo na ono što i gdje smo nekad bili. Možda s vremena na vrijeme postanemo obeshrabreni i osjećamo de nema poboljšanja. U tim trenucima ne treba se obeshrabriti, jer ako nismo odustali onda rastemo samo to možda ne možemo percipirati u datom trenutku. Nije važno koliko brzo ili sporo se razvijamo, već je bitno da se krećemo naprijed.

Izrazite svoju korisnost kroz jednostavnost.

Aikido majstor Kensho Furuya kaže da bambus kroz svoju jednostavnost izražava svoju korisnost i da bi čovjek trebao da učini isto. Mi trošimo jako puno svog vremena pokušavajući da pokažemo koliko smo pametni, možda uvjeriti sebe i/ili druge da smo vrijedni njihove pažnje i pohvala. Često je komplikovano ono što je jednostavno kako bi ostavili dobre impresije i ne uspijevamo pojednostaviti složene stvari iz straha da drugi ne bi saznali ono što mi znamo. Život je dovoljno složen i bez našeg suvišnog komplikovanja. Kad bismo nadvaladali naš strah, bili bismo kreativniji i pronašli jednostavnija rješenja čak i za najsloženije probleme koje u završnicii mogu pružiti veliku korist za našu publiku, kupce, i okruženje.

Oslobodite svoju energiju kako biste se pokrenuli.

Bambus je simbol sreće i jedan od simbola Nove godine u Japanu. Slika snijegom pokrivenog bambusa predstavlja sposobnost da se pokrenemo nakon doživljene nevolje. Po zimi gust snijeg savija bambus sve dok ne postane težak, tada počinje padati s njega i bambus se ponovno uspravi i time sav snijeg otrese sa sebe. Bambus je podnio težak teret snijega, ali na kraju imao je snage da se pokrene!

Smijte se i igrajte.

Zvuk bambusovog lišća po vjetrovitom danu pomalo zvuči kao šuma smeha (ako upotrijebite maštu :))… to je vrlo umirujući zvuk. Sam bambus takođe je povezan s razigranošću obzirom da je bio korišten naraštajima u tradicionalnoj izradi japanskog zmaja, umjetnosti i izradi tradicionalnih lutaka. Poznata važnost nasmijanosti i zaigranosti što i danas moderna nauka dokazuje da ti elementi imaju važnu ulogu za naše pozitivno mentalno i fizičko zdravlje.

Ne treba da budemo savršeni… treba da budemo samo otporni i fleksibilni. To je najveća lekcija iz bambusa!

Fusuigaki, japanski Feng Shui

Kad se daruje u Japanu, bambus se poklanja zato što je simbol predanosti i iskrenosti. U kući je bambus simbol dugovječnosti i dobrog zdravlja.

Po fusuigakiju, japanskom feng shuiju, bambus je najbolja biljka koju možete uzgajati u kući. Vjeruje se da je bambus biljka sreće između ostalog i zato što u sebi sadrži svih pet elemenata: drvo, zemlju, vodu, vatru i metal.

Dva bambusa su simbol ljubavi i srećnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.