Izložba “Put u ništa” Borislava Aleksića (1936-2019), istaknutog slikara, grafičara i profesora koji je preminuo početkom ove godine, biće otvorena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) u petak, s početkom u 20 časova.

Postavka obuhvata 33 djela iz svih stvaralačkih perioda ovog umjetnika (crteže, slike i grafike), a istu je priredio Milivoje Unković, akademik, te Aleksićev bivši student i kolega, napominjući da se radi o jednom od najznačajnijih stvaralaca iz domena likovne umjetnosti srpskog kulturnog prostora u drugoj polovini 20. vijeka.

Prema Unkovićevim riječima, životni put Borislava Aleksića sudbinski je vezan za sve naše društvene tokove i isti utkan u svaki segment njegovog stvaralačkog opusa.

“Njegov ‘Sakralni ciklus’, nastao ranih šezdesetih godina prošlog vijeka, pa preko ciklusa ‘Put u ništa’, koji traje do kraja osamdesetih godina, i djela nastala u postratnom periodu sadrže svu onu prepoznatljivu Aleksićevu poetiku, njegov jasan stav kako u stvaralačkom procesu, tako i u suštinskim životnim, filozofskim i estetskim načelima”, kazao je Unković.

Istakao je da sve što je Aleksić radio, kao umjetnik, pedagog i čovjek, moralo je da se savršeno uklopi u onaj taktilni dio sopstveno stvorene slike univerzuma.

Na takvom putu, dodaje Unković, kroz stvaralački proces, skoro da nije bilo prostora za bilo kakav kompromis kada je u pitanju umjetnost jer, kako otkriva akademik, za Aleksića u umjetničkom djelu nije cilj sloboda, već je sloboda put ka umjetničkom djelu.

“Sam naslov izložbe je višeslojan u svom etimološkom značenju, možemo ga shvatiti kao transformativni stvaralački proces, kao put redukovanja svih suvišnih elemenata unutar kompozicije djela, put ka minimalizmu i zadržavanje samo bitnog kao kohezioni faktor između svjetlosti i tame, kao put u nepoznati i neistraženi prostor univerzuma, možda, kritički stav prema futurističkim stremljenjima naše savremene civilizacije”, istakao je Unković.

U grafičkom ciklusu, dodaje on, Aleksić je na istrajnom i dugom analitičkom putu razotkrio dragocjenu, sopstvenu česticu, u koju je stao sav njegov imaginativni kosmički prostor, u toj čestici sačuvao je svu svoju čednost, originalnost i dostojanstvo umjetnika i umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 10. juna.

Izvor: nezavisne