Laka rješenja za čistu kuću.

Kad je čišćenje doma u pitanju, uglavnom idemo linijom manjeg otpora i kupujemo sredstva za čišćenje koja uglavnom nisu dobra, kako za naše zdravlje, tako ni za okolinu.

Upotreba prirodnih sredstava za dezinfekciju je sigurno jednostavnija nego što mislite, a mi vam otkrivamo šest sastojaka koji veoma uspješno ubijaju bakterije kao i ona sredstva koja kupite.

Alkoholno sirće

Obično bijelo sredstvo je veoma moćno sredstvo za čišćenje koje uspješno čisti masnoće, plijesan, tvrdokorne mrlje i neutrališe neugodne mirise. Pored toga, ovo sirće ubija sve bakterije koje se nakupljaju na radnim površinama.

Vodka

S obzirom na to da vodka sadrži 40% alkohola, bez ikakvog problema se može koristiti za dezinfekciju, a za razliku od ostalih alkoholnih pića nema nkakav miris. Baš kao i sirće sjajna je za uklanjanje masnih mrlja, plijesni i uklanjanje neugodnih mirisa.

Limun

Limunska kiselina je sjajno sredstvo za uklanjanje alkalnih mrlja kao što su one od sapuna koje se najčešće nalaze u kuhinji i kupatilu. Može se koristiti i za sanaciju neporoznih površina kao i za vraćanje sjaja kod metala koji su oksidirali. Isto tako, limun smanjuje broj bakterija na tvrdim površinama, ali je nešto manje efikasan od sirćeta.

Hidrogen peroksid

Još od ranih godina prošlog vijeka, hidrogen peroksid se koristi u razne svrhe, posebno kao antiseptik upravo zbog toga što jako efikasno ubija bakterije. Isto tako jako je efikasan za ubijanje plijesni i skidanje mrlja sa bijele garderobe.

Eterična ulja

Jako su svestrana i što je najbitnije sjajno mirušu, eterična ulja jednostavno moraju postati sastavni dio vašeg domaćinstva ako već nisu. Snažni su borci protiv gljivica i bakterija, a ako ih dodate vodki ili sirćetu pospiješićete njihova svojstva i poboljšati miris.

Para

Jednostavna kombinacija pare i vode može čudo da napravi kad je u pitanju čišćenje domaćinstva. Potpuno je sigurna, ne sadrži hemikalije, a sjajno će ukloniti masne mrlje, dezinfikovati sanitarije, tvrde i meke površine.