Javna ustanova „Radnički univerzitet“ uskoro bi trebalo da promijeni naziv u Javnu ustanovu „Centar za obrazovanje odraslih“ Banja Luka, što je u skladu sa do sada obavljenom reorganizacijom u smislu uvođenja novih programa osposobljavanja i načina obuke.

Kako bi se ozbiljnije uhvatili u koštac sa problemom nedostatka radne snage u deficitarnim zanimanjima na tržištu rada, uveli su nove smjerove uz modernu obuku i više praktične nastave. O promjeni imena biće riječi na idućoj sjednici Skupštine grada.

Direktor ustanove, Bosiljka Radić, ističe da uz programe srednjeg stručnog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije za određena zanimanja, od sada mogu da organizuju i programe osposobljavanja za veoma tražena zanimanja iz oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije, te iz obućarskog i IT sektora.

-Postoji veliko interesovanje za ova zanimanja, na koja smo i stavili najveći akcenat. Za ove programe osposobljavanja, rješenje od nadležnog Zavoda za obrazovanje odraslih smo dobili krajem aprila, i u toku je konkurs za upis polaznika – navela je Radić.

U međuvremenu, kako je istakla, obavili su i određene razgovore sa pojedinim privrednicima koji su obezbijedili prostor gdje će se odvijati praktična nastava.

-Za sve programe i obrazovanja i osposobljavanja, teorijska nastava se odvija u našoj Ustanovi, a praktična kod poslodavaca sa kojima imamo sklopljen sporazum o izvođenju praktične nastave. Pored navedenih programa, aplicirali smo za sertifikaciju novih programa i trenutno čekamo odobrenje programa za montera i servisera liftova, u saradnji sa privrednicima i njihovim potrebama – kazala je Radić.

Prema njenim riječima, cilj transformacije Radničkog univerziteta jeste da Ustanova postane regionalni centar za stručno osposobljavanje kadrova, kako bi se u saradnji sa akademskom zajednicom, privrednicima i Gradom riješio problem nekvalifikovane radne snage i kako bi se zadovoljile potrebe privednika i tržišta rada za kvalifikovanom radnom snagom.

U stalnom su kontaktu sa akademskom zajednicom i privrednicima, sa kojima je potpisano više sporazuma o saradnji.

-Cilj je da se kroz izvođenje teorije u Ustanovi i praktične nastave u preduzećima, akcenat stavi na osposobljavanje polaznika na principu dualnog obrazovanja, sa maksimalnom  praktičnom nastavom u preduzećima, preferiranjem traženih zanimanja na tržištu rada, tako da je svaki polaznik nakon završetka edukacije osposobljen za konkretnu vrstu zanimanja kako bi mogao raditi u završenom zanimanju odmah nakon završetka nastave – naglasila je Radić.

U tom smislu, nedavno je održana i tematska konferencija o dualnom obrazovanju pod nazivom „Pilot projekat dualnog obrazovanja“, čiji je zaključak da je neophodno što prije odlučiti se na sistemske promjene kako bi se krenulo sa realizacijom ovog vida obrazovanja.

-Radnički univerzitet namjerava da bude jedan od pokretača čitavog procesa, a već sprovodi u polju prekvalifikacije i dokvalifikacije model dualnog obrazovanja gdje šalje polaznike na praksu kod poslodavaca na osnovu sporazuma o saradnji sa određenim proizvodnim, ali i drugim preduzećima, što predstavlja na neki način prelazno rješenje za poboljšanje trenutne situacije na tržištu rada – zaključila je Radić.

Ostale usluge

Od neformalnog vida obrazovanja, Radnički u ponudi ima kurseve stranih jezika i informatičke kurseve u sklopu IT Akademije, koja je osnovana početkom ove godine.

Kursevi stranih jezika: engleski, njemački, slovenački, italijanski, francuski, ruski,  srpski jezik za strance.

IT Akademija u ponudi ima sljedeće kurseve: Photoshop, CorelDraw, Illustrator, Veb dizajn, JavaScript, WordPress, MS Office,  Poslovni kurs,  Java,  PHP MySQL, Kursevi za djecu (Osnove rada na računaru KIDDY i JUNIOR) i u toku je priprema za nove kurseve. Vrše i usluge prevođenja na strane jezike.