Paracetamol tablets. Paracetamol is a analgesic (painkilling) drug that relieves general pains such as headaches. It also proves effective in relieving pain caused from fevers., Image: 147663019, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tableta paracetamola ili ibuprofena lijek je koji često – i ne razmišljajući – popijemo protiv glavobolje, blage groznice, raznih tegoba… ipak vrijeme je da obratite pažnju na dozu i učestalost! Evo zašto…

Žene koje dvaput nedjeljno piju paracetamol ili ibuprofen rizikuju trajan gubitak sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigham and Women’s” u SAD.

Ljekari smatraju da ovu pojavu najvjerovatnije uzrokuje smanjen dotok krvi u unutrašnje uho i njegovo oštećenje usljed izlaganja buci.

Čak jedna u 20 žena mogla bi za svoj gubitak sluha da okrivi ove lijekove protiv bolova, piše Daily Mail.

Rezultati studije poklapaju se sa još jednim, sličnim istraživanjem u kojem su učestvovali muškarci.

Skoro jedna u 12 žena u SAD uzima paracetamol bar dvaput nedjeljno, što u periodu od 6 godina povećava rizik od gubitka sluha za 9 odsto.

U istraživanju, koje je objavljeno u “Journal of Epidemiology“, učestvovalo je 55.850 žena između 44 i 49 godina starosti.

Prema rezultatima ovog istraživanja, paracetamol i slični lijekovi mogu da smanje dotok krvi do unutrašnjeg uha.

Međutim, redovne doze ibuprofena – pokazalo je istraživanje – mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača. Istraživači sa državnog Univerziteta u Ohaju pokazali su da male doze ibuprofena, uzimane redovno, mogu da umire upalne procese koji bi doveli do tumora u plućima.