, Image: 4990145, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FoodCollection

Osjetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vješto – evo jednostavnog upustva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuvanja ostane svježe i čvrsto.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 1,2 kg šećera
  • 1 limuntusa

Priprema: 

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocijediti, pa ređati u šerpu – sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati pjenu i kad je kuvano opjeniti do kraja. Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi, pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.

Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sljedeći kilogram – birajte samo cijele, neoštećene jagode. Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi, a sljedeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.

Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i cjeđenje.

Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuvanje.