Afričke ljubičice se mnogima čine zahtjevne, prije svega zbog delikatnog imena, ali radi se o izrazito zahvalnoj biljci koja često cvate, nema određenu sezonu cvjetanja, te ju je lako rasaditi i podijeliti s drugima.

Afrička ljubičica, poznata i kao Saintpaulia, potiče iz današnje Tanzanije. Otkrio ju je krajem 19. vijeka njemački naučnik Walter Saint Paul koji ju je uspješno prenio u domovinu gdje je postala pravi hit. Broji oko 20 vrsta od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene, prije svega zbog nestanka njihovih prirodnih staništa.

Afrička ljubičica je danas popularna u svim krajevima svijeta, a najčešće susrećemo ljubičastu, plavu, bijelu i roze.

Zauzima malo mjesta, pa je idealna želite li unijeti dašak boje u manji stan, posebno ako je više njih grupisano na jednom mjestu, u lijepim ukrasnim posudama.

Iako postoje gotove mješavine zemlje za uzgoj afričkih ljubičica, možete mješavinu napraviti sami pomiješate li treset, vermikulit i perlit u jednakim omjerima, ali dobro uspijeva i u klasičnoj zemlji za cvijeće.

Kada se radi o zalijevanju, tu je ljubičica nešto zahtjevnija, pa traži mlaku vodu, po mogućnosti odstajalu barem 48 sati. Dok zalijevate svoje ljubičice dobro pazite da voda ne dođe u kontakt s lišćem, jer će se brzo razviti ružne mrlje koje mogu biti preteča raznih oboljenja.

Biljku treba zaliti kada je površinski sloj suv, ali nikada ne smije biti potpuno suv ili mokar. Moguće je i zalijevanje odozdo, iz tanjirića, ali se ne preporučuje početnicima.

Afričke ljubice vole mnogo svjetlosti, ali po mogućnosti ne direktne, pa je pripazite da je ne opeče sunce. Ako je prozor okrenut prema zapadu ili jugu, tada biljku treba udaljiti barem metar od njega, a ako niste u mogućnosti osigurati biljci barem osam sati svjetla, možete koristiti dodatne lampe.

Biljku je potrebno redovno okretati kako bi svi cvjetovi dobijali jednako svjetla, a biljka cvjetala ravnomjerno. Manjak cvjetova i listovi usmjereni prema prozoru obično znače da biljci nedostaje svjetlosti, a debeli, kompaktni, svijetliji listovi na dnu znak su da biljka dobija previše svjetla.

Jednom kada cvijet počne venuti, uklonite mrtve cvjetove kako bi stvorila mjesta za nove, jer samo tako će vaša ljubičica blistati tokom čitave godine.