Nema potrebe da se nervirate ako vam stolnjaci nisu besprijekorno čisti i bez fleka.

Evo nekoliko savjeta kako da uklonite najčešće mrlje sa stolnjaka.

Univerzalno sredstvo koje uklanja gotovo sve fleke bilo da su u pitanju krpe, stoljnjaki ili vaša garedroba je mješavina sastojaka koje imate već u kuhinji.

To su:

  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika limuntusa ili sirćeta
  • 1 kašika deterdženta za sudove
  • 2 dcl tople vode

Na mjesto gdje je fleka, nanesite ovaj rastvor i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga istrljajte fleku i ponovite postupak.

Prosuto crveno vino obično izaziva šok, ta fleka stvarno strašno djeluje na bijelom stolnjaku, u trenutku kao da se nikada neće skinuti i kao da ćemo stolnjak morati da bacimo.

Sigurno već znate da se fleke od crvenog vina, naravno, ako odmah reagujete, odlično skidaju bijelim vinom. Samo ga prospite preko fleke i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate tog trentka bijelo vino, toplo mlijeko ima isti efekat.  A ako se desi da nemate ni mlijeko, ukvasite isflekano mjesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite malo da odstoji i isperite sapunom i vodom.

Prosuto bijelo vino ostavlja žute fleke, riješićete ih se samo vodom, važno je samo da odmah reagujete.

Masne fleke ćete očistiti tako što ćete zamašćena mjesta natopiti alkoholom, a zatim stolnjak oprati onako kako ga inače perete, obično u mašini. U slučaju da nemate alkohol, koristite bijelo sirće. Ako ni sirće nemate, pospite fleku brašnom, ono će upiti višak masnoće. Ostavite da odstoji, a zatim iščetkajte i operite. Isto kao i brašno djeluje krompir, presjecite ga na pola, natrljajte na isflekano mjesto i ostavite da se osuši. Krompirov skrob će upiti višak masnoće.

Mrlje od čokolade možete skinti tako što ćete pomiješati žumance i glicerin. Ostavite da odstoji, a zatim isperite topom vodom. Ako nemate glicerin, ni jaja tog trenutka, prva pomoć je da na fleku pustite jak mlaz vrele vode.

Mrlje od voska skidaju se pomoću salvete i pegle, i ovo sigurno znate, zagrijte peglu, stavite papir na mjesto gdje je kapao vosak i „peglajte“ isflekano mjesto sve dok se vosak potpuno ne rastopi i prenese na papir. Poslije voska ostaju masne fleke, pospite ih brašnom, ostavite da upije masnoću, očetkajte i operite.

Mrlje od kafe ili čaja odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno da odmah reagujete. Operite ih toplom vodom, a zatim deterdžentom za sudove i fleke će odmah nestati.

Fleke od voća ćete najbolje skinuti ako isflekano mjesto natapkate glicerinom. Fleke od crvenog voća, jagoda, borovnica, rizbizli, višnji, skidaju se sokom od limuna ili kiselim mlijekom. Možete probati i sa hidrogenom, nakon toga samo isperite vodom.

Mrlje od spanaća ostavljaju ružnu zelenu boju, skidaju se sirovim krompirom. Nakon toga isflekano mjesto operite sapunom i vodom. Mrlje od paradajza skinućete samo topolom vodom i sapunom. Topla voda i sapun su efikasni za skidanje mrlja i kada je drugo povrće u pitanju.