Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se liječe bolesnici…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 22. maja obilježavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, gdje i danas počivaju. Iako kalendarski ne pripada ljetu, ovaj dan se u narodu naziva i “ljetnji” Sveti Nikola.

“Zimski” Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Svi oni koji slave Svetog Nikolu, sutrašnji dan obilježavaju kao preslavu, i obrnuto.

Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se liječe bolesnici. Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Ovaj svetitelj – milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vijek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a vjerovanje da on može da pomogne i izliječi svaku boljku, održalo se sve do danas.

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živio je u 4. vijeku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

Na ovaj sutrađnji dan su sve lađe, gdje god se nalaze, bacale svoja sidra i do narednog dana mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Hrišćani vjeruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve, slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju, iz naših krajeva, upravo je Sveti Nikola povratio vid slijepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Tokom vijekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina. Na sutrašnji dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece na navedeni praznik, jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom – njih ćete obradovati, vama će biti lijepo, a i narod kaže – valja se.

Budući da pada u srijedu, na ovaj praznik bi trebalo postiti.