Otkrijte kako se pravi savršena Karađorđeva šnicla, koja je često obavezna stavka u jelovnicima kod nas.

Karađorđeva šnicla je jedan od poznatijih srpskih recepata nastao pedesetih godina. Ovu deliciju kreirao je izvjesni poznati kuvar Milovan Mića Stojanović, sam recept nastao je kao produkt kuvarske greške. Da nije bilo te greške, mi sada ne bi uživali u ovom predivnom receptu.

“Moj najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom ‘Golfu’. Stalni gost restorana u to vreme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala Kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom nisam imao baš sve sastojke za to jelo, pa sam morao da se snađem. U šniclu sam stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde i poslužio gošći. Kada me je upitala kako se jelo zove, u trenutku sam smislio i ime – šnicla Karađorđe”, ispričao je Milovan Mića Stojanović.

Sastojci:

  • meso po izboru
  • zreli kajmak (mladi se brže topi i ima slabiji ukus)
  • jaja
  • prezla
  • oštro brašno
  • so
  • biber

Priprema:

Za Karađorđevu šniclu podjednako je ispravno ako se koristi i junetina i svinjetina. Najbolje bi bilo koristiti file kao najmekše meso koje se brzo peče, ali je dovoljno dobro i meso buta koje je odmašćeno i sa kog su sklonjene sve žilice.

Savršeno bi bilo da nabavite velike šnicle i da se sve umota u jednom komadu, ali ako to nije moguće, tu su čačkalice da pomognu da se rolovano meso koje je u komadima lijepo učvrsti.

Šniclu dobro izlupamo batom za meso, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se ljepše slijepile. Što je deblja šnicla, to postoji veća vjerovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika.

Meso blago posolimo (u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospemo krupnim svježe mljevenim biberom, pa bogato napunimo starim kajmakom.

Meso zatim uvijemo kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscurio tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno, čvrsto ojačajte sa čačkalicama.

Rolat zatim uvaljamo u brašno.

Brašnasti rolat zatim uvaljamo u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli.

Nakon jaja, rolat uvaljamo u prezle (krušne mrvice). Ukoliko volite deblju koricu, kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle.

Meso pržimo u što više ulja na srednje jakom plamenu. Ukoliko ga pečete na jakom plamenu panaža će brzo poprimiti boju, a meso će ostati sirovo, a ukoliko jako smanjite plamen panaža će polako poprimiti boju, a meso će previše upiti ulje i punjenje će iscuriti. Zato srednja jačina plamena, rolat pržimo sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocijedimo pažljivo od ulja i odložimo na nekoliko slojeva papirnog ubrusa.

Prilog naravno spremate po želji i ukusu. Po starom i originalnom receptu Karađorđeva šnicla se preliva tartar sosom uz dodatak kriški limuna.