Bilo da ste tek počeli ili vam jednostavno treba ideja za začinske biljke koje želite da posadite, naša lista će vam i te kako pomoći. Pored toga što su idealan dodatak mnogim jelima ili napicima, ove biljke je vrlo lako njegovati, što je još jedan plus više da ih zasadite.

Vlasac

Sa delikatnim ukusom luka i lijepim ljubičastim cvjetovima, vlasac je naš omiljeni “vjesnik proljeća”. Srećom, oni mogu rasti bilo gdje. Kada želite da ga zasadite, isjecite bazu i nemojte uzimati više od 1/3 listova.

Nana

Nana može biti najlakša biljka za njegu na ovoj listi, jer je možete zasaditi u žardinjeri, bašti, pa čak i u saksiji. Odlična je kao dodatak limunadi, ali i u drugim jelima.

Bosiljak

Ništa ne može da se poredi sa mirisom svježeg bosiljka, zar ne? Naučnici kažu da ima terapeutsko dejstvo, što je razlog više da ga zasadite u svojoj blizini. Treba da znate da, što ga više sječete – to će biti žbunastiji i bujniji.

Peršun

Ne, ova biljka nije samo za ukras! Lako se razmnožava i brzo raste kada dobija dovoljno sunčeve svjetlosti i vode. Vrsta sa ravnim listovima je najbolja za kuvanje.

Ruzmarin

Ruzmarin je sjajan za topla, suva i sunčana mjesta. Orezujte ga tako da poprimi obik drveta, da pada poput vodopada ili kao prekrivač tla i vaše dvorište će podsjećati na francuska brda.

Majčina dušica

Dovoljno je da joj obezbijedite dovoljno svjetlosti i propusnu zemlju i imaćete sjajan začin u svojoj kolekciji. Postoji ukupno 350 vrsta – odaberite svoju.

Origano

Ova mediteranska bilja je vrlo česta u kulinarstvu, ali se može pronaći i u mnogim dvorištima. Za bolji ukus ga postavite na svijetlo mjesto, gdje zemlja ima dobru drenažu.

Žalfija

Ukoliko zaboravljate na negu biljaka, žalfiji to neće smetati, jer je vrlo otporna na sušu.

Borač

Sa prelijepim vibrantnim cvjetovima, zapitaćete se kako do sada niste čuli za ovu lijepu biljku koja je laka za održavanje. Cvjetovi su jestivi i imaju ukus poput krastavca!