Projekcijom dokumentarnog filma “Obscuro Barroco” večeras s početkom u 18 časova u banjalučkom Domu omladine počeće prvo izdanje filmskog festivala “Paralele” na kojem će u naredna tri dana biti prikazano šest dugometražnih filmova.

Riječ je o festivalu u čijem su fokusu društveno angažovani filmovi, nezavisne produkcije, koji svojim sadržajem i umjetničkim izrazom brišu granice između igrane, dokumentarne i eksperimentalne forme.

“U pitanju je šest dugometražnih filmova koji su u proteklom periodu učestvovali, a neki od njih i osvajali nagrade na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima. Tema ovogodišnjeg festivala je ‘Grad’ kako u geografskom, tako i u kulturološkom i ideološkom smislu jer kroz filmove pravimo paralele između šest gradova i šest različitih kultura, na tri kontinenta. Siguran sam da ovo neće biti jedino izdanje festivala. Plan je da iduće godine uz veću podršku ponudimo više filmova i različitih sekcija, da ugostimo autore i organizujemo razne filmske radionice”, kazao je za “Nezavisne” Marko Šipka, osnivač i direktor festivala.

Festival će publici predstaviti nagrađivane filmove iz šest različitih regiona iz cijelog svijeta koji svojom temom, idejom i stavom prave snažan impakt i kritički osvrt na sredine iz kojih dolaze.