Urasli nokti mogu izazivati puno bola i ponekad morate ići kod kozmetičarke ili ljekara da biste ih se riješili, ali postoje neke stvari koje možete uraditi i sami.

Urastao nokat, oboljenje poznato i pod nazivom Onihokriprtoza (onychocryptosis) ili Ungvisinkarnatus (unguisincarnatus), jeste patološko stanje prsta na nozi praćeno bolom.

Nastaje kada se oštar ugao nokta na prstu stopala zarije u kožu na bočnim stranama prsta. Bol i zapaljenje na mjestu gdje se nokat zakrivljuje prema koži, prvi nastaju.

Kasnije, oblast pod zapaljenjem može početi da proizvodi višak tkiva ili da otpušta žućkastu tečnost.

Ako se ostavi bez tretmana, urastao nokat može progredirati u infekciju ili, čak, u absces koji zahtijeva hirurško liječenje. Osteomijelitis je rijetka komplikacija inficiranog prsta na nozi, u okviru koje sama kost prsta biva pogođena.

Urastao nokat je najčešći kod odraslih osoba i adolescenata, dok za djecu i novorođenčad nije karakterističan. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Mlađe odrasle osobe u 2. i 3. deceniji života su pod najvećim rizikom. Na svakom prstu na nozi može razviti urastao nokat, mada se to najčešće javlja na palcu.

Uzroci urastanja nokta

Tijesna obuća ili visoke štikle dovode do toga da prsti budu stisnuti jedni uz druge, što vrši dodatni pritisak na nokte da rastu na abnormalan način.

Nepravilno skraćivanje noktiju može dovesti do urastanja uglova noktiju u kožu. Nokte bi trebalo sjeći ravno, a ne polukružno.

Poremećaji poput gljivičnih infekcija noktiju mogu dovesti do zadebljanja nokatne ploče ili proširivanja noktiju.

Povreda u blizini nokta ili bilo koji drugi faktor koji dovodi do ponavljanog oštećenja nokta (igranje fudbala npr.), takođe može dovesti do njegovog urastanja.

Ako član vaše porodice ima probleme sa uraslim noktima, raste vjerovatnoća da se taj problem pojavi i kod vas. Nokti kod nekih osoba su prirodno zakrivljeni u većoj mjeri nego kod drugih ili je kost koja se nalazi unutar prsta više upravljena prema gore, što povećava šansu za nastanak uraslih noktiju.

Da li su neki ljudi skloniji urastanju noktiju?

Postoji puno faktora rizika koji utiču na to da li će neko imati urasle nokte. Neki od njih su:

  • Bavljenje sportom, pogotovo onim vrstama u kojima se puno trči i naglo koči kao što su tenis, fudbal i košarka
  • Nepodobna obuća, koja je ili suviše velika ili suviše mala
  • Stalni pritisak ili povreda stopala
  • Loša higijena
  • Loše gazište i način hoda (prenaglašeno otvaranje ili zatvaranje stopala)
  • Deformiteti stopala ili prstiju- čukljevi, ravan taban i slično
  • Urođeni deformitet nokta
  • Jako dugački nokti na prstima
  • Gojaznost
  • Šećerna bolest
  • Problemi sa srcem, bubrezima i štitnom žlijezdom, koji mogu izazvati oticanje stopala i nogu
  • Gljivična infekcija noktiju
  • Artritis
  • Tumor koštanog ili mekog tkiva na prstima
  • Hiperhidroza (obilno znojenje) stopala
  • Skupljanje tečnosti u donjim ekstremitetima

Znaci i simptomi uraslih noktiju

Urastao nokat je uobičajen poremećaj koji pogađa spoljašnju ivicu palca na stopalu. Ipak, nokat na bilo kom prstu stopala može urasti. Najčešći simptomi i znaci jesu bol, crvenilo i otok u uglovima noktiju.

U ranoj fazi urastanja nokta, koža na krajevima nokta postaje crvenkasta i bolna, uz pojavu blagog otoka. Nema gnoja niti curenja. Na dodir, oboljelo mjesto može biti povišene temperature, ali nema groznice.

U kasnijoj fazi, dolazi do rasta viška tkiva oko oštre ivice nokta. Može se javiti i curenje žućkaste tečnosti. Na ovaj način tijelo odgovara na lokalno oštećenje koje nastaje uslijed zadiranja nokta u kožu i to ne mora automatski da predstavlja infekciju.

Infekcija se ponekada razvija. U tom slučaju, otok će se pogoršati, a može se pojačati i stvaranje bjeličastog ili žućkastog iscjetka na tom mjestu. Može se pojaviti region bljeđe kože okružen crvenilom. Takođe se može javiti i groznica, mada je to neuobičajeno.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Kada treba da odete na ljekarsku intervenciju u slučaju uraslog nokta?

Osobe sa dijabetesom ili one koje imaju slabiji imunitet, lošiju cirkulaciju i slično, treba da odu kod ljekara ako imaju urasli nokat, čak i ako su im simptomi blagi. Ukoliko domaći lijekovi ne pomažu ni poslije nedjelju dana, ne prolazi bol i primjećujete znakove infekcije, preporučujemo da odete kod podijatra (stručnjaka za stopala). U znake i simptome infekcije spadaju:

  • Otok
  • Crvenilo
  • Crvenilo koje se širi od prsta do sredine stopala
  • Bol
  • Loš miris i
  • Iscjedak koji može biti žute, zelene ili bijele boje i gnojav

Uvijek kada se urastao nokat iskomplikuje infekcijom (gnojenje, groznica, bljeđa koža okružena crvenilom ili pogoršanje bola i oticanje), posjetite ljekara.

Čak i kada je urastao nokat pod upalom bez nastale infekcije, potražite pomoć ljekara ako:

* je prošlo više od 5 godina od zadnje vakcinacije protiv tetanusa;
* ako nema poboljšanja nakon 3 dana liječenja u kućnim uslovima;
* imate dijabetes, lošu cirkulaciju, ako ste na hemo-terapiji ili imate neko drugo stanje koje ometa zarastanje rana ili nosi povećan rizik od inficiranja.

Većina slučajeva urastanja noktiju može se tretirati u ambulantnim uslovima. Ipak, javite se hitnoj službi samoinicijativno (nemojte zvati hitnu pomoć) ako ispunjavate sljedeće kriterijume:

*Imate dijabetes ili ste pod povećanim rizikom od inficiranja, a vaš lični doktor nije na raspolaganju (čak i ako nokat još uvijek nije inficiran).

*Imate dijabetes ili ste pod povećanim rizikom od inficiranja, i ispoljavate bilo kakav znak infekcije nokta ili groznice (i bakterijske i gljivične infekcije su češće kod imuno-kompromitovanih osoba).

Moguće komplikacije uraslih noktiju

Nokat koji stalno urasta može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Lokalizovana infekcija ivice nokta (paronihija) može prerasti u infekciju dubljeg tkiva (celulitis), koja zatim, može napredovati do infekcije kostiju (osteomijelitis). U komplikacije spadaju stvaranje ožiljaka na koži koja okružuje nokte, zadebljanje i deformisanje kože, kao i gljivično oboljenje nokta (onihomikoza). Ponekad, meko tkivo oko nokta počinje da krvari i curi.

Gnoj i infekcije

Kada nokat probije kožu, bakterije ulaze u ranu. Ovo za posljedicu može imati infekciju i gnoj. Tada, inficirani nokat postaje crven, topao, natiče i boli. U nekim slučajevima, može biti krvi i gnoja.

Ukoliko sumnjate da imate urasli nokat, održavajte kožu oko njega čistom, kako se ne bi inficirala. Ako imate simptome koji ukazuju na infekciju, idite kod ljekara, ortpeda ili podijatra (mada vam, u nekim slučajevima, mogu pomoći i kozmetičari specijalizovani za medicinski pedikir).

Liječenje uraslog nokta

Ako nema akutne infekcije, onda treba podići nokat, kao i primijeniti konzervativni tretman. On podrazumijeva tople kupke, adekvatnu obuću i češću higijenu nokta.

Ponekada, ljekar može pribjeći upotrebi udlage. Može se upotrebiti nekoliko tipova udlaga. Iako se međusobno razlikuju, svi oni štite kožu od oštrog ugla nokta. Neki od uobičajenih tipova udlaga jesu fitilji od pamuka, plastične trake, plastične cjevčice niz bočnu stranicu nokta i razne ljepljive supstance (smole).

Povremeno, ljekar može pokušati da centralno podsiječe ili isturpija nokat, kako bi promijenio njegov oblik u toku rasta. Na nokat se takođe može zalijepiti parče tvrde plastike, ne bi li mu se pomoglo da raste ravnije i pravolinijski.

Ako je došlo do izrastanja viška tkiva oko mjesta upaljene kože, ljekar može odlučiti da odstrani taj višak kako bi omogućio zdravom tkivu da se brže regeneriše. Prije uklanjanja će aplikovati lokalnu anesteziju.

Kućni lijekovi za liječenje uraslih noktiju

Ukoliko je urastanje nokta u početnoj fazi, onda tretman koji se sprovodi u kućnim uslovima može eliminisati potrebu za hirurškim zahvatom.

Potapajte nokat u toploj vodi 4 puta dnevno. Nema potrebe dodavati sapun, mirišljave soli ili bilo kakav anti-bakterijski preparat u vodu.

Operite stopalo, uključujući i oboljelo mjesto, 2 puta na dan sapunom i vodom. Stopalo održavajte čistim i suvim u toku preostalog dijela dana.

Nemojte nositi visoke štikle ili usku obuću. Ukoliko je to moguće, razmotrite nošenje sandala bar dok se stanje ne popravi.

Pokušajte da podignete ugao nokta koji zadire u kožu. Uzmite mali komad vate ili gaze i srolajte ga između prstiju u oblik malog valjka ili fitilja. Zatim to zavucite između nokta i kože i na taj način spriječite zadiranje. Ovaj postupak jeste bolan, ali predstavlja najvažniji dio tretmana koji se može obaviti u kućnim uslovima. Nakon svakog natapanja, pokušajte da gurnete ovaj mali valjak dublje i podignete nokat još više. Fitilj mijenjajte svakodnevno. Može biti potrebno od 7 do 15 dana da nokat izraste i da više ne zadire u kožu.

Natapanje stopala u toploj kupki

Kada imate urasle nokte, kupka u toploj vodi nekoliko puta na dan može puno pomoći u smanjenju otoka, bola i osjetljivosti  stopala:

  • Napunite lavor toplom vodom
  • Potpite noge na 15-20 minuta
  • Ponavljajte 3-4 puta dnevno

Vata ispod nokta

Nakon tople kupke, stavite vatu ispod nokta kako biste mu pomogli da raste iznad kože. ovo će ublažiti bol i ubrzati proces oporavka.

  • Uronite noge u toplu vodu, pa ih dobro osušite peškirom.
  • Pažljivo podignite nokat koji urasta, uz pomoć pincete
  • Urolajte malo parče vate i stavite između nokta i kože
  • Zamijenite vatu novim parčetom svaki put kada natapate stopala, da biste spriječili infekciju.

Važno: u početku će vas vjerovatno boljeti kada budete radili ovo, ali će se vremenom, bol ublažiti. Nemojte gurati vatu dublje nego što natečena koža dozvoljava.

Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid je dezinfekciono sredstvo koje smanjuje rizik od infekcije i ublažava bol i upalu izazvanu uraslim noktom.

  • Sipajte pola šolje hidrogena u lavor tople vode
  • Natapajte noge u rastvoru 20-ak minuta
  • Ponavljajte postupak dva puta na dan

Kurkuma

I uz pomoć kurkume se možete riješiti svih neprijatnosti koje donosi urasli nokat – bol, otok i upalu. Kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi ima antiseptička, antiupalna svojstva i ublažava bol.

  • Napravite pastu od pola kašikice kurkume u prahu i malo ulja senfa. Razmažite pastu po prstu u koji urasta nokat i umotajte ga u flaster. Ponavljajte 2-3 puta dnevno, nekoliko dana.
  • Ili, nanesite antibiotsku kremu koja sadrži kurkumin na bolni dio prsta i bandažirajte prst. Nanosite 2-3 puta na dan.
  • Pored toga, prokuvajte kašikicu kurkume u čaši mlijeka. Pijte „zlatno mlijeko“ dva puta dnevno da ublažite bol i ubrzate proces oporavka.

Prevencija

Kako da spriječite urastanje nokta u meso?

Sijecite nokte ravno, nemojte im zaobljavati ćoškove, i nemojte ih sjeći „do panja“. Takođe, imajte na umu da se nokti lakše sijeku nakon tuširanja ili kupanja.

Redovno idite kod podijatra, pogotovo ako imate probleme sa cirkulacijom ili ne možete sami da siječete nokte. Pacijenti sa dijabetesom ili periferalnom vaskularnom bolesti moraju biti dodatno pažljivi.

Vodite računa o higijeni i održavajte stopala suvima, pošto u takvim slučajevima, nokat rjeđe urasta.

Nosite obuću koja vam odgovara, uključujući cipele, čarape, helanke i hulahopke. Obuća koju nosite mora biti odgovarajuće dužine i širine, da se prsti ne guraju. Uske cipele stvaraju pritisak, a u preširokoj obući, prsti mogu šetati i udarati u vrh cipele. I ovo je, u neku ruku, pritisak koji može izazvati urastanje nokta u meso.