Brojne manifestacije, organizovane u okviru „Proljeća u Banjaluci“ znatno su podigle popunjenost svih smještanih kapaciteta u našem gradu, tako da se doslovno traži krevet više, što je posebno izraženo u dane vikenda, pokazuju prvi podaci hotelijera. Prema njihovim podacima, samo tokom proteklog vikenda popunjenost smještajnih kapaciteta bila je oko 80 odsto, za što je, kako ističu, najviše zaslužan izuzetno dobro posjećeni „Motofest“, koji  bi, po trenutnim trendovima, mogao prerasti u jednu od najvećih regionalnih manifestacije ove vrste.

Prema najavama, Banja Luka će i narednog vikenda biti krcata turistima. Hotelijeri, hostelijeri kao i drugi vlasnici smještajnih kapaciteta zadovoljno trljaju ruke, jer su kapaciteti za naredni vikend već popunjeni oko 90 odsto, te je veoma teško naći smjetštaj u gradu za 31. maj i prvi vikend u junu. Dobroj zaradi nadaju se i ugostitelji.

– Ovako veliku popunjenost kapaciteta možemo zahvaliti organizaciji brojnih događaja u našem gradu. Već u četvrtak počinje jedan od najvećih salona vina u regionu „Vinosaur“, dok je za petak, na tvrđavi Kastel, najavljen koncert najveće jugoslovenske muzičke zvijezde Zdravka Čolića. U subotu i nedjelju, na programu je „Ćevap fest“ za koji su već ranije najavili interesovanje brojni gosti iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Takođe, značajan interes bilježi se i za „oživljeni“ Festival cvijeća, koji se, takođe, održava ovog vikenda – kažu u Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Dvanaesti „Vinosaur“ okupiće u turističkom kompleksu „Stara ada“ oko 90 vinara i proizvođača gastronomskih specijaliteta iz cijelog svijeta. Sa druge strane, treći „Ćevap fest“ (31.maj-2.jun), koji će biti održan na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, ponudiće trodnedni bogat program, uz najpoznatiji specijalitet sa ovih prostora – banjalučki ćevap. Za zabavu će biti zaduženi brojni muzičari, a zvijezde subotnje večeri će biti momci iz grupe „Nervozni poštar“.

Po turističkoj statistici, najčešći gosti dolaze iz Srbije i Slovenije, a imajući to u vidu, najveća marketiniška pažnja usmjerena je upravo na ove zemlje. Sve značajaniji interes biljeći se i za tzv. „siti brejk“, u okviru kojeg turistička agencija „Kontiki“ dovodi turiste iz Beograda na dvonevni boravak u Banju Luku.

Banja Luka i Republika Srpska u proteklom periodu bilježe konstantan rast turističkih posjeta i broja noćenja. O tome svjedoči i posljednji, nedavno objavljeni, podaci Republičkog zavoda za statistiku da je broj dolazaka u prva četiri mjeseca ove godine, na nivou RS, veći za 3,4 odsto, a broj noćenja za čak 7,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kada je u pitanju prošla godina, Banja Luka je zabilježila veći broj dolazaka turista i noćenja za tri odsto u odnosu na 2017. godinu.