Od 2022. godine premorenost poslom biće u rangu sa prehladama i sličnim oboljenjima zbog kojih je potrebno posjetiti doktora, utvrditi simptome i dobiti prepisanu medikaciju za liječenje, odlučeno je u ponedjeljak na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest uzrokovanu hroničnim stresom na poslu. Odluka je ozvaničena prije dva dana nakon što je godinu dana razmatrana kao moguća opcija, prenosi The Sun.

“Ovo je prvi put da se premorenost na poslu prepoznalo i označilo na ovaj način”, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

Neki od glavnih znakova premorenosti su nedostatak sna, nestabilno stomačno varenje i probava, visok krvni pritisak i loše raspoloženje. U simptome se takođe ubrajaju i razmišljanje o poslu čak i van okvira radnog vremena, loša koncentracija, slabija druženja s ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode.

Britanski ekspert za stres i posljedice koje stres ostavlja Phil Parker kazao je kako je važno da se simptomi premorenosti prepoznaju na vrijeme kako bi se posljedice spriječile na vrijeme.