Ako imate dvorište, nabavite ove korisne životinje i ne brinite…

Prije nekoliko decenija svako domaćinstvo sa kućom i okućnicom, u dvorištu je držalo životinje. Vremenom smo izgubili tu naviku, što zbog velike obaveze, što zbog dostupnosti svježe hrane, ali već par godina postoji trend gajenja kokošiju.

Donosimo vam 8 razloga zašto u svom dvorištu morate da gajite kokoške:

1. Svježa jaja i zdravo meso

Danas kada je sve GMO, organska hrana ima nemjerljivu vrijednost.

2. Besplatno organsko đubrivo

Možda ovo nije nešto sa čim biste se hvalili, ali ako gajite povrće i cvijeće, vaša bašta će vam biti zahvalna na organskom đubrivu.

3. Kokoši mijenjaju pesticide

Samo pustite kokoši da slobodno hodaju po bašti i ne morate više da prskate vaše ruže i povrće, jer kokoši uspješno eliminišu pojavu štetočina u bašti.

4. Uspješno ćete se riješiti viška hrane

Kokoške ne biraju hranu, one prosto vole da jedu sve. Ono što vam ostane od ručka “bacite” pred kokoške i one će većinu stvari u slast pojesti: kuvan pasulj, paste, stari hljeb i td.

5. Uništavaju korov

Pilići ili kokoške su pravi saveznik svakog baštovana. Sve što treba da uradite je pustite kokoške da slobodno hodaju po dvorištu, a one će ćukati, kopati i na taj način eliminisati korov.

6. Kokoši su vid terapije

Psiholozi smatraju da osobe sa demencijom, djeca sa autiznom moraju da dođu u dodir sa kokoškama. Hranjenje i gledanje ovih životinja na njih će da djeluje kao terapija.

7. Lekcija za djecu

Ako imate djecu, dajte im obavezu da hrane kokoške. To će ih naučiti odgovornosti, ali i mogućnosti da sagledaju odakle dolazi hrana.

8. Jeftino je

Kokoške nisu zahtjevne životinje. Osim kokošinjca koji ne mora biti veliki, one zahtijevaju minimum hrane (jer, dosta dobijaju od onog što ostane iza vas). Izuzetno su korisne u smislu da nam daju jaja, zdravo meso, ali i da nam obezbjeđuju organsko đubrivo za povrtnjak.

Nikad nije kasno da svoje dvorište obogatite korisnom i pametnom životinjom kao što je to kokoška!