Hormon trudnoće beta hCG je sada na najvišem nivou, pa ćete primijetiti promjene na koži koja može postati glatka, a lice bucmasto. Mogu se pojaviti i akne. Grudi su još više nabrekle…

Beba

Dužina embrija je od 22 do 30 milimetra, od tjemena do trtice. Težina iznosi 5 grama.

Vašoj bebici se lice polako formira, smanjuje se rep, povećava tijelo i produžuju ruke i noge. Glavica je velika i savijena prema prsima embrija. Oči su razvijene i pokrivene membranama. Razvoj mišića omogućuje početak malih pokreta.

Izdanci za ruke imaju nabore za prste povezane kožnom membranom. Razvijaju se usnice, nos, jezik i glasnice. U ovoj sedmici počinje razvoj zubi i nepca.

Najvažniji organi – mozak, pluća, bubrezi, srce – nastavljaju razvoj. Srce sada ima dvije klijetke i dvije pretklijetke. Koža embrija je tanka, s glavom većom od ostatka tijela.

Mama

Grudi vam se povećavaju, osjećaji osciliraju. Hormon trudnoće beta hCG je sada na najvišem nivou, pa ćete primijetiti promjene na koži koja može postati glatka, a lice bucmasto. Mogu se pojaviti i akne. Grudi su još više nabrekle, treba vam veći broj grudnjaka, a uočićete pojačan vaginalani iscjedak. To je prirodno i ne treba vas zabrinjavati.