Zahtjev o poskupljenju odvoza smeća, ako bude prihvaćen u Skupštini grada 12. juna, donijeće poskupljenje dva feninga po kvadratnom metru

Zahtjev preduzeća “Čistoća” za poskupljenje odvoza smeća od 19 odsto naći će se na sjednici Skupštine grada koja je zakazana za 12. juna.

Rečeno je ovo juče na 38. sjednici Kolegijuma Skupštine grada, a gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da će poskupljenje po kvadratnom metru iznositi dva feninga.

“‘Čistoća’ je tražila povećanje cijene odvoza otpada 29 odsto, naša mjerenja su pokazale da ima rezona za poskupljanje 19 odsto. Na prosječan stan od 60 kvadratnih metara to iznosi 1,04 KM”, rekao je Radojičić.

Istakao je da će prijedlog biti da se “Čistoća” obaveže na izmjene pravilnika kojim će se povećati frekvencija odvoženja otpada.

“Takođe, zahtijevaćemo da ‘Čistoća’ zajedno s gradom učestvuje u nabavci oko 530 novih posuda za otpad. Osim toga, zahtijevaćemo povećanje broja zaposlenih koji rade na ručnom otklanjanju otpada”, rekao je Radojičić.

Pojasnio je da su u “Čistoći” kao razlog poskupljenja naveli promjenu cijene energenata i povećanje cijene radne snage, kao i da svake godine raste količina otpada.

Radojičić je istakao da je trenutni dug grada oko 115.000.000 KM, te da je to najniže procentualno zaduženje grada u zadnjih 10 godina.

“Pored toga što smo prošle godine emitovali obveznice za nekoliko kapitalnih projekata, i ove godine idemo u aranžman s Evropskom bankom za obnovu i razvoj”, rekao je Radojičić.

Dodao je da se ukupna zaduženost grada smanjuje te da je sada ispod nivoa jednog godišnjeg budžeta sopstvenih prihoda.

Naglasio je da će tačka dnevnog reda koja se tiče stanovnika naselja Obilićevo i rješavanja imovinskih odnosa jedne kuće stvoriti sasvim drugi režim saobraćaja u tom dijelu grada.

“Jedna kuća na ukrštanju Ulice braće Jugovića i Pionirske ulice i dosad je sprečavala da se preusmjere autobusi i da se saobraćaj rastereti. Konačno su riješeni imovinski odnosi i rušenje tog objekta omogućiće promjenu režima i rasterećenje saobraćaja u Obilićevu”, kazao je Radojičić.

Izvor: nezavisne