Ovo je i mjesec sa velikim brojem zavjeta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša.

Srpski običajni stari kalendar mjesecu junu dao je čak sedam naziva: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, sjenski.

“Kišan juni svo ljeto pokunji!”

“Hladan juni svo ljeto pokrvari!”

Jun je preloman mjesec. Prelama godinu. Zato ljudi ovaj mjesec posebno vole!

Stočarstvo je vijekovima bilo i danas je jedno od najvažnijih privrednih zanimanja u nas, kako zbog klimatskih i prirodnih preduslova, tako i po pogodnosti da se preživi u nesigurnim vremenima.

Za stočarstvo je trava preduslov, a kosidba trave u našim krajevima obavlja se pretežno u junu, pa se ovaj mjesec naziva sjenskim mjesecom. Ovo je i mjesec sa velikim brojem zavjeta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša.

U selima ove povorke obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana. Litije u gradovima polaze od crkve i prolaze glavnim ulicama i kraj najznačajnijih gradskih istorijskih i vjerskih obilježja. U nekim krajevima očuvane su i obredne djevojačke povorke kraljica, čiji korijeni sežu u slovensku pradavninu.

Veliki narodni praznik i istorijski i kulturni datum srpskog naroda – Vidovdan, na izmaku je ovog mjeseca. On podsjeća na davnu, ali u srpskom kolektivnom sjećanju duboko usađenu Kosovsku bitku, u kojoj je “za krst časni i slobodu svetu” postradao veliki broj srpskih ratnika i sam knez Lazar. Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mjesecima rođenja neke osobe.

Evo kakve su, prema starom narodnom vjerovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga mjeseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a ponekad i prznica. Na lijepo će odijelo više držati, nego na jelo i pića.

Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko: Biće lijepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem rđavo živjeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

Takođe, naš narod je vjerovao da – ko se vjenča u ovom mjesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak!

“Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići.”