U ovom obredu koristi se topljeno olovo koje se “baca” u vodu, a pri topljenju olova nastaje olovni oksid, koji je veoma toksičan…

Salivanje strave je vrlo rasprostranjen obred u našem narodu, o kojem roditelji gotovo ništa i ne znaju, pa u tom neznanju bukvalno žrtvuju svoju djecu.

Potpuna neupućenost u posljedice ovog obreda može uzeti strašan danak. Naravno, nastradaju oni nad kojima se obred vrši, a to su uglavnom “nemirna i djeca sa strahovima“, kako tvrde njihovi roditelji.

U ovom obredu koristi se topljeno olovo koje se “baca” u vodu. Olovo je, inače, mek sivi metal koji se topi na 327 C. Pri topljenju olova nastaje olovni oksid, koji je veoma toksičan, pa su trovanja moguća već tada. Poslije rastopljenog olova reaguje sa vodom i nastaje olovni hidroksid.

Kada se ova voda unese u organizam (gatare preporučuju da se ova voda pije), olovo u jonizovanom obliku putuje kroz organizam i zatim se deponuje u kostima, gdje se ugrađuje umjesto kalcijuma.

Poseban problem predstavlja što se u izvjesnim stanjima (npr. stresa), olovo može pokrenuti iz kostiju i ponovo ugrožavati organizam. Zatim se olovo ugrađuje u molekul hemoglobina umjesto gvožđa i nastaju teške hemolitičke, “olovne” anemije, i pad hemoglobina u perifernoj krvi.

Inače, olovo u jonizovanom obliku predstavlja metabolički aktivan centar čitave količine olova u organizmu i odgovoran je za toksične efekte. Akutna trovanja olovom su uglavnom profesionalna (rjeđe se javljaju) dok navedeni toksični efekti su karakteristični za hronična trovanja olovom, kada se mogu javiti i promjene na desnima – olovni rub, kao i teška oštećenja centralnog nervog sistema (CNS).

Olovo se iz organizma eleminiše preko jetre i bubrega što dovodi do teških oštećenja ovih organa. Ako se u posudi u kojoj se topi olovo nalaze masnoće u tragovima tada se olovo rastvara u njima i putuje u CNS gdje dovodi do olovne encefalopatije (oštećenja mozga), ali i do pareza i paraliza ekstremiteta (“viseća šaka” i “viseće stopalo”).

Simptomi trovanja mogu biti i atipični (neprepoznatljivi i teški za dijagnozu) kao npr. hronični umor, glavobolje, nemir, poremećaj sna, bol u kuku itd. Na polnim organima zbog toksičnih oštećenja nastaje sterilitet, kod žena dolazi do pobačaja.

Dijagnoza trovanja olovom se postavlja određivanjem količine olova u kostima, dok ostale laboratorijske analize nisu pouzdane. Terapija akutnog trovanja podrazumijeva urgentnu hospitalizaciju, a liječenje je simptomatsko. U zakašnjelim stadijumima liječenje je bez uspjeha.

Zaključak

Okultne radnje poput salivanja strave mogu da ugroze duševno i tjelesno zdravlje ljudi, a naročito djece!