Nudimo vam zlatna pravila oblačenja kada posjećujete ovu prelijepu zemlju.

Spremate se za put u Egipat i pitate se kako da se prikladno obučete? Možda možemo da vam pomognemo.

Egipat je zemlja bogate kulture i obiluje egzotičnim mjestima koje možete da posjetite. Ukoliko je ovo vaša destinacija sljedećih nekoliko dana, bilo da je to zbog poslovnih obaveza ili putujete kao turista, postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kako biste izbjegli bespotrebne neugodnosti u posljednjem trenutku. Konkretno, u ovom članku želimo da se usredsredimo na to šta treba da se nalazi u vašem koferu i kako treba da se obučete za put u ovu divnu zemlju. Koje su dobitne odjevne kombinacije za posjetu Egiptu, a koje nisu? Preći ćemo nekoliko korisnih savjeta i preporuka, koje su namijenjene samo ženama, koje ne smijete zaobići.

Putujete u Egipat i pitate se koju garderobu da ponesete?

Egipat je zemlja koja je uglavnom naseljena stanovništvom islamske vjeroispovijesti. Žene moraju da nose veo, koji je dio duge tradicije. Kao turista, niste u obavezi da pokrivate glavu ili lice, ali bez obzira na to, morate slijediti osnovna pravila oblačenja, imajući u obzir mjesto koje posjećujete. O ovome ćemo komentarisati detaljnije, ali prije toga, usredsredićemo se na klimatske uslove područja.

Klima u Egiptu: odjevne kombinacije prema godišnjem dobu

Važi pravilo da je Egipat najbolje posjetiti bilo kada, osim u ljeto. Odnosno, izbjegavajte mjesec jun, jul i avgust, kada je u Egiptu najtoplije. Da li ste znali da u proljeće i ljeto temperatura može preći 50 stepeni u najtoplijim satima u toku dana? Od septembra, temperatura kreće polako da opada, ali je i dalje je izrazito toplo, posebno oko podneva. Počevši od oktobra pa do marta, nije toliko toplo. Temperatura bude oko 25 stepeni u toku dana, dok u toku noći pada na 10 stepeni.

Zašto vam sve ovo govorimo? Zato što je prvi kriterijum pri pakovanju kofera klima. Zato, odaberite laganu, pamučnu garderobu. Neka se u vašem prtljagu obavezno nađu naočare za sunce, šešir i lagane bluze, jer temperatura padne kada sunce zađe.

Stavite u kofer i dugačke čarape, ukoliko idete na turistička mjesta. Prašina je pratilac suve klime i sa dugim čarapama bićete zaštićeni.

Savjeti za oblačenje za žene koje putuju u Egipat

Kao što smo rekli na početku, u vašem koferu treba da se nalaze stvari koje se donekle uklapaju u norme oblačenja koje vladaju u ovoj zemlji. Idealno je da ponesete dugačke, široke pantalone, od laganog materijala. Ukoliko se odlučite za kraće pantalone, neka budu ispod koljena. Majice takođe moraju pokrivati ramena. Bluze treba da budu od laganog materijala, ne previše tijesne i najbolje pamučne. Ponesite komade odjeće koji su za svaki dan i neformalne prilike, kao i one za ozbiljnije prilike, posebno ako se radi o poslovnom putovanju.

Ukoliko želite da izbjegnete poglede, zbog kojih će vam biti neprijatno, obucite bluze dugih rukava, ukoliko idete u centar grada. Zaboravite na dekoltirane stvari, šortseve i atlet majice. Koliko god da su stanovnici Egipta navikli na turiste, ipak ne gledaju blagonaklono na ovaj tip odjeće.