Dileme, dileme…
Uprkos brojnim pokušajima da se jednom zauvijek razriješi pitanje da li je bebi potrebna voda u periodu dok se hrani isključivo mlijekom, ono ostaje jedno od najčešće postavljanih.

Iako se u praksi sreću različiti stavovi pedijatara, zvaničan stav najeminentnijih pedijatrijskih udruženja zasnovan na brojnim dobro potkrijepljenim studijama, je jasan – voda nije neophodna bebi u prvih 6 mjeseci ili dok ne počne da unosi nemliječnu hranu (neki roditelji ranije počnu sa uvođenjem nemliječne hrane).

Preporuka se odnosi na sve zdrave bebe, bilo da se hrane majčinim mlijekom ili adaptiranom formulom, jer je procenat vode u njima sličan i iznosi oko 88%.

„Nije potrebno“ ne znači „opasno je“. Dakle, ako vam je ovo pitanje tolika glavolomka, možete ponuditi vašoj bebi vodu, ali: ne tokom prvog mjeseca života, ne prije podoja, nego isključivo između dva obroka, i vodite računa kakvu vodu nudite.

Voda mora biti mikrobiološki i biohemijski ispravna, dakle u obzir dolaze samo flaširane vode, najbolje one namjenjene bebama, zato što je sadržaj minerala prilagođen njihovim potrebama (prije svega nizak sadržaj natrijuma), i vodovodska voda u krajevima gdje je provjereno ispravna.

Vodu iz vodovoda neophodno je prokuvati preij upotrebe ( da ključa minimum 5 minuta ). U vodu nemojte dodavati ništa – ni šećer, ni sok, ni limun… Šta da radite ako beba ne bude željela da pije? Vrlo jednostavno – prestanite da joj nudite!

Ukoliko mliječnu formulu pripremate sa flaširanom vodom, nije potrebno da je prokuvate, ali je nakon otvaranja morate čuvati u frižideru, i iskoristiti za sljedeći obrok. Važno je i da vodite računa da su posude, mjerice i bočica koju koristite temeljno oprane, pa zatim sterilisane, da formulu čuvate u originalnom pakovanju, na način i u roku koji je na ambalaži označio proizvođač, da je pripremate opranim rukama, neposredno prije obroka, a ostatak ne čuvate za naredni obrok. Što je beba starija, to su manje rigorozne higijenske mjere neophodne, ali ruke i posuđe se uvijek moraju temeljno i redovno prati, a voda uvijek mora biti ispravna.

Kada počnete sa uvođenjem nemliječne hrane, počnite redovno da nudite bebi vodu između obroka, ponovo bez ikakvih dodataka. Obzirom da se hrana bebama priprema bez šećera i soli, očekujte da vaše dijete neće odmah biti zainteresovano za vodu, jer potrebu i dalje zadovoljava mlijekom. Oduprite se iskušenju da ponudite sok, kako bi dijete bar nešto popilo, da ne biste ustalili štetnu naviku, jer beba će uvijek radije izabrati sok nego vodu.

Prvo, neka se navikne da pije vodu, na šta možete pričekati i puna 2-3 mjeseca, pa tek onda, ukoliko baš želite, dajte bebi ponekad sok (zdravi su jedino svježe cjeđeni sokovi).