Pomalo glamurozan, boho i sa malom dozom srednjovjekovnog stila…

Somot je jedna od najuniverzalnijih stilizovanih materijala za namještaj koji možete da odaberete. Međutim, za njega se vezuje jedan veliki problem – održavanje i čišćenje.

Šta ako prospete kafu? Ili vam se pas popne, bez da ste prethodno zaštitili krevet ćebetom? Zbog luksuzne i vrlo složene teksture, somotski namještaj nije ni malo lako održati čistim i u savršenom stanju. Ali, da postoji način da u tome uspijete – postoji.

Zoe Gared, direktorka za razvijanje proizvoda fabrike namještaja “Article” nam je otkrila 4 savjeta uz pomoć kojih ćemo uspjeti da održimo namještaj od somota “glanc” novim.

Za generalno čišćenje

Jednostavno uključite usisivač i usisajte ostatke hrane ili dlake.

U slučaju da ste nešto prosuli

Odmah pokupite višak tečnosti čistim materijalom koji dobro upija, ali se potrudite da je ne utrljavate i ne pritiskate dublje u vlakna tkanine. Ostavite tkaninu na fleci dok se ne apsorbuje u potpunosti. Nakon toga sačekajte da se prirodno osuši.

Za zbijena vlakna

Tekstura somota se uslijed velikog pritiska može lako deformisati, prilikom transporta ili na primjer sjedenja. Da biste to riješili, dovoljno je da parom utičete na teksturu. Uzmite peglu i uključite paru, lagano peglajući u suprtonom smjeru od linija somota. Pazite da ne držite previše kako ne biste izgorjeli materijal.

Ukoliko je boja počela da blijedi

Somot je posebno osjetljiv na gubljenje boje, a da biste to spriječili potrebno je da držite namještaj dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ukoliko to nije moguće, jednostavno prekrijte taj dio koji je pod suncem ćebetom ili drugim prekrivačem.