Broj zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Banjaluci znatno je smanjen nakon što su, zbog odluke Ustavanog suda, dadžbine za legalizaciju izjednačene sa legalnom gradnjom, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema njihovim podacima, evidentan je pad broja izdatih naknadnih građevinskih dozola kao i pad interesa za legalizaciju objekata, a što je vidljivo iz broja novih podnesenih zahtjeva.

– U toku prošle godine izdate su 724 naknadne građevinske dozvole, dok je u prvih pet mjeseci ove godine izdata tek četvrtina od tog broja – naglašava Vuk Višekruna, šef Odsjeka za legalizaciju.

Ovo je, smatra on, svakako posljedica odluke Ustavnog suda Republike Srpske kojom su neustavnim proglašene odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju koje se odnose na naknadu za legalizaciju. U praksi, to znači da su troškovi za većinu objekata bili fiksni i iznosili 100, 500, 1.000 i 2.000 KM, što je za građane bilo veoma povoljno te i glavni motiv za ulazak u postupak legalizacije. Tada je i podnesen najveći broj zahtjeva – 8.308.

Međutim, poslije odluke Ustavnog suda, navedene naknade se više ne mogu primjenjivati, te su investitori obavezni platiti troškove uređenja u rentu kao i legalni graditelji, dakle u punom iznosu.

– Naknada za objekat koja je ranije bila 500 ili 1.000 KM sada može iznosti i do 10.000 maraka, i ta činjenica značajno utiče na zainteresovanost, odnosno mogućnost investitora da postupak legalizacije dovedu do kraja, te samim tim utiče i na broj izdatih naknadnih građevinskih dozvola u ovom periodu – kaže Višekruna.

Sa druge strane, finansijski efekti od postupka legalizacije su se značajno povećali. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine od postupaka legalizacije prihodovano više od 330.000 KM dok je za čitavu prošlu godinu taj iznos iznosio nešto više od 500.000 KM. Po podaciam ovog odjeljenja, od početka ove godine zaprimljen je 291 novi zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata te 56 zahtjeva za utvrđivanje legalnosti objekta izgrađenih prije 1980. godine.

U prvih pet mjeseci ove godine izdato je 170 naknadnih građevinskih dozvola, 49 rješenja o legalnosti objekta, 283 urbanističke saglasnosti odnosno lokacijskih uslova, te je okončano oko 420 predmeta u vezi sa legalizacijom.

Legalizovano više od 5.600 objekata

Od početka procesa legalizacije 2008. godine, u Odjeljenju za prostorno uređenje do sada je zaprimljeno preko 20.000 zahtjeva za legalizaciju. Od tog broja, trenutno je aktivno oko 10.000 zahtjeva, dok je okončano preko 10.000 predmeta. Po njihovim podacima, izdate su 5.623 naknadne građevinske dozvole.

Izvor: srpskainfo